Nieuw!

27 juni 2023 Michelle de Koning Unsplash

BLOG | Als bewuste consument heb ik het regelmatig moeilijk met ‘het goede’ doen. Zijn de nieuwe herbruikbare plastic tasjes in de supermarkten niet veel milieuonvriendelijker dan papieren zakjes? Zijn boontjes uit Kenia slecht voor het milieu vanwege de vlieguren, maar goed omdat ze veel mensen in Kenia aan een baan helpen die anders geen inkomen zouden hebben? Moet ik fair trade rijst kopen (want beter voor de mensen) of biologische (want beter voor de natuur)? Zijn biologische varkens beter af dan vrije wroetvarkens zonder Skal-keurmerk?

Keuzes maken valt niet mee als bewuste consument wil ik maar zeggen. Keurmerken helpen daar wel bij, maar zeggen ook niet alles. Kijk bijvoorbeeld hoe ingewikkeld het is om als producent of verkoper aan het biologische keurmerk Skal te komen. Aan welke regels je dan allemaal moet voldoen en al je leveranciers ook. En waar ik bij vlees veelal let op dat biologische, is dat bij vis weer minder want de meest ‘natuurlijke’ zalm – die in het wild opgroeide en gevangen werd – mag niet biologisch heten omdat we niet weten wat er aan voedsel in is gegaan.

Als bewuste consument las ik dan ook met veel interesse het artikel over de introductie van de Noorse kweekzalm van Kvarøy Arctic, onlangs op de Nederlandse markt gebracht door Fish Tales. Overbevissing heeft niet alleen mij, maar ook Bart van Olphen aan het denken gezet. Hij vond kweken in het verleden geen goede oplossing omdat dat aan voer twee keer zoveel vis kostte als het opleverde. Maar dat is met deze vis – met een speciaal ontwikkeld voer – niet meer het geval. Bovendien krijgen deze zalmen meer ruimte, worden ziektes op een duurzame manier bestreden en wordt er op andere vlakken duurzame techniek ingezet.

Samen met de afspraken die we maken om overbevissing te voorkomen is dit een mooie stap voorwaarts om ook in de toekomst als consument van zalm te kunnen genieten. En er als verkoper, handelaar en kweker een goed verhaal bij te hebben. Want dat is zo mogelijk nog belangrijker dan een keurmerk. Zeker voor de bewuste keuzemaker zoals ik helpt het enorm als een ondernemer mij vertelt waar zijn producten vandaan komen, wat erin zit, wie eraan hebben gewerkt en hoe voor de mensen en de natuur in de hele keten wordt gezorgd.

Altijd op de hoogte blijven?