Haringfeest

29 juni 2021 Michelle de Koning
Foto: Henk Riswick

“Dit wordt een vet haringnummer”, schreef redactiecoördinator Bianca Roemaat in een mail over dit nummer. En zo is het; het is tijd voor een feestje (dat kunnen we allemaal wel gebruiken) en met dit nummer vieren we de haring.

De veiling van het eerste vaatje zorgt traditioneel voor reuring onder visspecialisten en klanten. Mensen kijken ernaar uit. En ook al kon het dit jaar helaas weer niet op een manier gevierd worden zoals we het liefste zouden willen, toch is de komst van de nieuwe haring er niet minder feestelijk om. Bij de viswinkels en de ambulante verkopers wordt het moment echt aangegrepen om er feestelijk aandacht aan te besteden.

Stevie Wijnings en Bram de Vos hebben drie Havenzicht-winkels in Etten-Leur en Breda waar haring het hele jaar door een hoofdrol speelt, en vooral als de Hollandse Nieuwe er weer is. Ze vertellen over hun aanpak én eigen haringverkiezing. “Ik kom niet uit de viswereld, ik wilde vooral ondernemen. Ik had snel door dat haring heel belangrijk is voor een viswinkel, dus wilde ik daar heel goed in zijn.” Wijnings en De Vos willen dat er reuring rondom de haring blijft. “Onder jongeren werd de haring een tijd minder populair. Daarom willen wij als jonge ondernemers juist haring veel aandacht geven.” Maak er een feestje van vinden de mannen: “We genieten altijd van de haringtijd. Het is zo’n bijzondere periode. We staan met het hele team helemaal op scherp.”

Ik hoop dat het u allen zo vergaat: genieten van deze tijd, met uw medewerkers en uw klanten. In dit nummer geven we u ook nog wat historische kennis over de haringvangst mee, hopelijk kunt u uw klanten daar nog mee verrassen de komende tijd. Alles om er een mooi (haring)feest van te maken.

En tot slot nog een tip: lees het interview met Albert Post. Albert is zeventien jaar en runt Viswinkel Van Triest aan de Beek in Elburg én volgt de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO vakopleiding food. “Het mooie van het ondernemerschap vind ik dat ik de hele dag met allerlei uitdagingen te maken krijg, en dat toch alles goed komt. Ik sta ervan te kijken dat me dat steeds weer lukt.” Ik word blij van zijn verhaal. Fijne zomer!

Altijd op de hoogte blijven?