Witvisfileerlijn voor Adri & Zoon
Adr
Flinke groei en de overstap op IJslandse kabeljauw vereisten een nieuwe grote witvisfileerlijn bij Adri & Zoon. Technische partner Jansen Techniek stelde de visgroothandel wederom niet teleur: “We vertrouwen volledig op hun expertise.”
Foto’s: Adri & Zoon en Jansen Techniek
Het is één van zijn favoriete vissoorten: de skrei, de Noorse kabeljauw: “Mooie glans, stevige structuur, de witte kleur binnenin én uiteraard de heerlijk zachte smaak,” vertelt Jacco van Burg, Productiemanager bij visgroothandel Adri & Zoon in Yerseke. De skrei wordt in de wintermaanden gevangen voor de Noorse kust. Van Burg: “Maar ook de rest van het jaar is er vraag naar kabeljauw. Voorheen kwam die uit Noorwegen, maar daar gelden steeds strengere quota. Dus om onze volumes te kunnen borgen, wijken we sinds een paar jaar uit naar IJsland. Daar komt inmiddels zo’n 60 procent van onze grondstof vandaan, behalve kabeljauw ook koolvis en roodbaars.”
De internationaal georiënteerde vishandel van IJsland is sterk in opkomst, maar de manier van verwerken en leveren staat nog in de kinderschoenen. Van Burg: “Vanuit Noorwegen krijgen we de vis gewogen, gesorteerd en zonder kop netjes aangeleverd in tempex boxen. IJsland levert de vis bruto aan in tubs.”
Vis uit IJsland
Voor Adri & Zoon betekende de overstap naar vis uit IJsland onder meer dat er een intensief voortraject toegevoegd moest worden aan het productieproces, waarbij de vis wordt gewogen, gesorteerd en ontdaan wordt van de kop. En het proces stond al onder druk, gezien de enorme ontwikkeling die Adri & Zoon mettertijd doormaakte. Het familiebedrijf groeide na de oprichting in 1983 uit van kleinschalige mosselhandelaar tot een toonaangevende totaalleverancier van allerlei vissoorten voor afnemers uit heel Nederland en omringende landen. “Op drukke dagen leveren we aan 350 tot 400 klanten. Verse mosselen, kreeft van hier op de dijk, Zeeuwse en Franse oesters, maar ook verschillende diepvriesvissen – scampi’s uit Bangladesh bijvoorbeeld – behoren tot ons assortiment. Noorse kweekzalm verwerken we het meest; gemiddeld worden hier wekelijks acht vrachtwagens aangeleverd,” vertelt Van Burg.
Lange-termijnsamenwerking
Om de groeiende vraag op te vangen én het voortraject van de kabeljauw te vereenvoudigen en versnellen, werd besloten het verwerkingsproces te automatiseren. Na de aanschaf van een nieuwe fileermachine werd daarvoor Jansen Techniek ingeschakeld. Het bedrijf uit Putten biedt vooruitstrevende, technische oplossingen voor de hele voedingsindustrie en realiseerde eerder al een kleine witvisfileerlijn, een verwerkingslijn voor zalm en enkele kleinere projecten bij Adri & Zoon. Van Burg: “Het werkt zoveel efficiënter met een partij die je bedrijf goed kent en weet wat er speelt. Dus een paar jaar geleden zijn we op zoek gegaan naar een technische partner, voor een lange-termijnsamenwerking. Bij onze oriëntatie kwam Jansen Techniek als meest geschikte partner uit de bus. We weten inmiddels uit ervaring dat we volledig op hun expertise kunnen vertrouwen en dat zij, net als wij, ons product als uitgangspunt nemen.”
Nadat afgelopen zomer de eerste wensen en grove schetsen werden neergelegd, gingen de engineers en monteurs van Jansen Techniek aan de slag in samenspraak met Adri & Zoon. Het tijdsbestek was een uitdaging, vertelt Thomas van Rijn, sales engineer bij Jansen Techniek: “Voor de start van het Noorse kabeljauwseizoen eind januari moest de nieuwe lijn er staan. Een andere wens van Adri & Zoon was dat de vis zo min mogelijk zou lijden op de lijn, dus bijvoorbeeld niet van hoogtes zou vallen vanuit een machine op een transportband.”
3-D modellen
Ook het ruimtegebrek was een obstakel, vertelt Van Rijn: “Ik ben een aantal keer in Yerseke geweest, maar we hebben ook veel op afstand overlegd. Wij werken alles uit in 3D-modellen, die geven onze klanten een goed inzicht en maken het mogelijk de knelpunten er op het scherm al uit te halen.”
Gelukkig werden alle uitdagingen overwonnen, dus vanaf week vier was de lijn – 35 meter lang – operationeel. Nu wordt de vis vooraf automatisch gewogen en gesorteerd op een lijn die Jansen Techniek al eerder heeft gebouwd. Op de nieuwe lijn wordt vervolgens, afhankelijk van de herkomst (IJsland of Noorwegen), de kop of kraag verwijderd. Daarna wordt de vis automatisch gefileerd, (indien wenselijk) ontveld en ingepakt. Van Burg: “Intussen wordt handmatig ook de haas eruit gesneden en op verlichte snijplanken gecontroleerd op wormen. Van begin tot eind is een gemiddelde vis anderhalve minuut onderweg. En, vrij uniek in deze branche: al het afval wordt afgevoerd via een vacuüm afzuigsysteem dat is aangesloten op de lijn. Dat leveren we aan een bedrijf die het weer gebruikt voor de productie van humane consumptie.”
Ergonomie
Behalve over de hygiëne, is bij het ontwerp ook nagedacht over ergonomisch werken. Van Burg: Gemiddeld staan er 22 mensen aan de lijn. Zij hebben allemaal een ergostep tot hun beschikking en om de lijn staan bordessen die in hoogte verstelbaar zijn.” Niet alleen de medewerkers zijn er met de nieuwe lijn op vooruit gegaan; ook de kwaliteit van de vis is verbeterd en de productiecapaciteit is verdubbeld, vertelt Van Burg: “We zijn ongekend tevreden.”
Jansen Techniek
Hoge Eng-West 40
3882 TR Putten
www.jansentechniek.nl