In de visverwerking valt nog een wereld te winnen als het om automatisering gaat. Strippen, schoonmaken, ontijsen, ontslijmen en fileren kan namelijk tegenwoordig ook aan machines overgelaten worden. Het Veluwse bedrijf Jansen Techniek heeft de oplossingen in huis.

Met wortels in de kippenindustrie en twee decennia ervaring in de vleessector, lijkt Jansen Techniek uit Putten op het eerste oog een vreemde eend in de bijt in de visbranche. Maar al bij menig visverwerker in binnen- en buitenland tilde het bedrijf de automatisering de afgelopen jaren naar een hoger niveau.

Oprichter en directeur Jannes Jansen licht toe: “Het visaanbod in supermarkten is de laatste jaren enorm gegroeid, zowel in aantal als in variatie. Er is ook steeds meer aandacht voor gemak en presentatie. Wij waren lange tijd gericht op de vleessector, maar toen we een paar jaar geleden deze ontwikkeling zagen aankomen, besloten we erop in te springen. Immers, veel technieken die we toepasten voor de vleesindustrie, konden met enig finetunen ook gebruikt worden in de visverwerking. Daarnaast hebben we speciaal voor de visbranche relevante machines in ons assortiment én hebben we zelf speciaal voor de visverwerking een aantal machines ontwikkeld.”

Paradepaardjes

Voedselverwerkende bedrijven kunnen bij Jansen Techniek terecht voor het optimaliseren en automatiseren van hun productieprocessen, zoals transporteren, portioneren, sorteren en marineren van producten en het mooi opmaken van het eindproduct met pepers en kruiden. Ook kunnen de producten op elke gewenste manier op schaal gelegd worden: naast elkaar, dakpansgewijs, gestapeld, enzovoorts. Verschillende ondernemingen uit de voedingsmiddelenindustrie hebben de machines van Jansen Techniek inmiddels in hun fabriek staan.

Speciaal voor de visserij ontwikkelde het bedrijf de scholstripmachine, één van de paradepaardjes uit hun stal. “De machine stript de schol, zuigt de darmen eruit en spoelt de vis schoon. Normaal een arbeidsintensief klusje dat wel aan boord moet gebeuren om de kwaliteit van de vis te waarborgen. De machine kan op het verwerkingsdek van een schip bevestigd worden en is bestand tegen zout water en extreme weersomstandigheden,” aldus Jannes Jansen.

Andere machines die Jansen Techniek levert aan de visverwerkende industrie, zijn hun eigen ontschub- en ontslijmmachine, de onthuid- en ontschubmachines van Cretel en de Marelec sorteer- en portioneermachines.

Ook voor het ontijsen, fileren, wassen en inpakken heeft het Puttense bedrijf de techniek in huis. En voor het transport van de vis tussen de machines ontwikkelde Jansen Techniek banden en robots. Jansen: “In de visverwerking staat automatisering nu nog in de kinderschoenen, maar we hopen de komende jaren de hele visbranche met onze mogelijkheden te laten kennismaken!”

 

Altijd op de hoogte blijven?