Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Visfederatie was voedselverspilling een van de thema’s die aan bod kwam. Karin Roosen van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling was een van de sprekers en vertelde dat in Nederland een kwart van al het voedsel wordt verspild. Niet alleen is dat zonde, maar bij vlees en ook vis betekent het tegengaan van verspilling ook een besparing van CO2-uitstoot. De stichting zet zich samen met 110 stakeholders – waaronder Unilever, FrieslandCampina, Vion en verschillende supermarkten – in tegen voedselverspilling in de hele keten.
Pilot voedselverspilling visverwerkers
De Visfederatie heeft zich inmiddels ook aangesloten bij deze Aan de lijst van inmiddels 110 stakeholders kan nu ook de Visfederatie toegevoegd worden. In 2024 start een pilot met Adri & Zoon, Krijn Verwijs, FishPartners, Neerlandia en Heiploeg, waarbij de vijf visverwerkers aan de hand van een vast template de voedselverspilling gaan monitoren. Wageningen University&Research analyseert de verzamelde data. “De oorzaken van voedselverspilling opsporen, oplossingen bedenken, communiceren en daarmee ook gedragsverandering bij consumenten zien te realiseren is economisch heel interessant”, aldus Roosen op Visserijnieuws.
Toekomst vissector
In zijn toespraak sprak Visfederatie-voorzitter Guus Pastoor over de toekomst van de sector. “In veel gevallen is seafood ook niet meer het goedkope volksvoedsel van weleer. Stringenter duurzaamheidsbeleid leidt op de korte en middellange termijn vaak ook tot een kleiner aanbod. En alle eisen die aan de keten gesteld worden zijn ook niet zonder kosten. Dit zet druk op de doelstelling die wij nastreven: Consumenten meer seafood laten eten omdat dit een relatief gunstige eiwitsoort is, zowel voor milieu als voor de gezondheid. Minder vlees eten moet niet alleen tot meer plantaardig, maar ook tot meer uit het water leiden. Alle inspanningen die we doen om een duurzaam product te leveren moeten we over zien te brengen op de consument.”
Bron: Visfederatie / Visserijnieuws