Visbeurs 2019: ‘Het is vis wat de pot schaft’

12 november 2019 Petra Hermans-Taekema Michelle de Koning Xandra Veltman Henk Riswick

De Spakenburgse Visbeurs is het tweejaarlijkse feest voor de visbranche. “Het is vandaag vis wat de pot schaft’, aldus voorzitter Ruud van Diermen van de Spakenburgse Vishandels Vereniging, die de beurs in de oneven jaren organiseert. “We hangen de vlag niet halfstok, ondanks alle uitdagingen. We gaan vol vertrouwen de toekomst in.”

Foto's: Henk Riswick

FishPartners

Visbeurs 2019_Fishpartners Smedes_foto Henk

“Wat is deze stand in de loop der tijd toch mooi geworden”, zegt Jasper Beekhuis van FishPartners, een van de hoofdsponsoren, trots. Daarbij doelt hij op de enorme koelvitrine vol vis. De gigantische heilbot is in elk geval niet over het hoofd te zien en eraan verbonden is een prijsvraag over het gewicht van de vis. Bij de bar midden in de stand kun je snel een hapje en een drankje krijgen. Je krijgt er bijvoorbeeld de warm gerookte kabeljauw en makreelflakes met een sausje, inclusief het recept, met dank aan productontwikkelaar Ed van de Schootbrugge. En de heilbot? Beekhuis: “Hij woog 94,5 kilo en twee broers van vishandel de Graaf uit Spakenburg sleepten de prijs in de wacht.”

Smedes Fine Food

Streetfood is hot en dat pakt de andere hoofdsponsor Smedes Fine Food goed op. In de stand maakt Easy-Chef Klaas hapjes uit de hele wereld: Irish chowder, sandwich Stockholm, tonijnburger wasabi, Thaise curry soep en springrolls. De recepten krijg je er bij en staan op de Margemaker. Daar zijn nu met één druk op de knop alle ingrediënten als een pakketje in de bestellijst te zetten. Easy-Chef Klaas kan ook een workshop in je zaak geven, recepten mee ontwikkelen én bereiden. “De viswinkel kan de gerechten vervolgens de rest van de week direct verkopen”, zegt Kees van ’t Klooster “Dat is handig want visspecialisten werken keihard, zeker in de ambulante handel. Ze hebben amper tijd om te vernieuwen. Natuurlijk nodigen we klanten ook uit in de Smaaksmederij.” Mooi om te zien is verder de nieuwe ‘Casa Blanca’ vitrinelijn met melamine gekleurde schalen met een keramiek uitstraling.

Smaakmakers

Epos

Visbeurs 2019_EPOS_RIS

Pascalle Veerman is rayonmanager vis bij Epos en heeft de Kibbelingmix Compleet ontwikkeld. “We maken momenteel een serieuze slag richting vis.” Hedendaags, met veel meer mogelijkheden voor kant-en-klare producten om het visspecialisten en hun klanten gemakkelijk te maken. Veerman leert inmiddels veel bedrijven en ondernemers kennen en luistert naar hun wensen. Per regio ziet ze hoe anders de smaken kunnen zijn. “Bij Epos zetten we al die informatie om in oplossingen. De nieuwe Kibbelingmix Compleet is hier direct een succes.” Op de Spakenburgse Visbeurs introduceerde Epos tevens de Simply Spices garnalenmix, de zeventiende smaak in deze serie fraaie blikjes kruidenmixen, alleen te koop bij versspecialisten. De Garnalenmix is bijvoorbeeld ook fijn in kruidenboter, en de Bami & Nasi past mooi in paella of pasta. Zalmmix en Witvismix passen prima bij allerlei groenten.

Yama

Yama laat heerlijke gefrituurde zalmhapjes met balisaus proeven. Vis blijft trendy, aldus account manager Wilfred Lijnbach. “En de Japanse keuken kan gewoon niet stuk. Het is een fantastische keuken en in de huidige trend van gezond eten wordt steeds vaker naar de Oosterse keuken gekeken. Veel mensen kennen onze sauzen. Met dit kleine gerecht willen we de aandacht vestigen op hoe je deze sauzen ook kunt gebruiken.” En het klopt, de Bombay Balisaus maakte van het snelle hapje een onweerstaanbaar gerechtje.

AVO

Voor kruidenfabrikant AVO is dit alweer de derde Spakenburgse Visbeurs. Ron Kuipers en Martijn Lelsz verheugden zich er op. Martijn: “We groeien in de vis.” Deze beurs ligt de aandacht van AVO op de pikante Maritop premium peppadew marinade, vertelt Ron. “Die smaakt geweldig bij gebakken vis.” Maar ook konden bezoekers veel andere sauzen proberen en zaren Ron en Martijn volop in gesprek met geïnteresseerde proevers. De aangeboden sauzen, waaronder cocktail, curry, kerrie en piri piri, maak je door compound aan te lengen met mayonaise en water. Zo kun je ook bepalen hoe sterk van smaak of hoe zout je iets wilt.

Degens

Het vispannetje kabeljauw met groenten en kaassaus van Degens verspreidt haar geur door de (feest)tent. De romige kaassaus is nieuw in het assortiment. Verder is er de Zhero kibbelingmix met zeezout en Vegan basismixen voor burgers.

Tomasu Soya Sauce

Tomasu Soya Sauce stond op de beurs met hun sojasaus die in Nederland gemaakt wordt. Oprichter Thomas Uljee, geboren en getogen Rotterdammer, leerde zichzelf sojasaus maken. Hij deed over de hele wereld onderzoek en ontwikkelde de afgelopen drie jaar het proces dat Tomasu nu gebruikt. De sojasaus wordt minimaal 24 maanden gefermenteerd in oude whisky-vaten uit Schotland. De sojabonen en granen waarvan de saus gemaakt wordt, groeien in de buurt van Rotterdam. “We staan voor het eerst op de Visbeurs en hebben al heel veel positieve reacties gehad”, vertelt Nicole Mulder, verantwoordelijk voor marketing en sales bij Tomasu Soy Sauce.

Verstegen

Visbeurs 2019_Verstegen_RIS

De Pure-lijn van Verstegen Spices & Sauces is allergeenvrij, zoutarm of -vrij en bevat geen smaakversterkers. Het merk is al een poosje op de markt, maar Verstegen blijft vernieuwen met deze lijn, door bestaande mixen op de Pure-lijn aan te passen, aldus Marcel Boel.

Apparatuur

Qbtec

Visbeurs 2019_Qbtec_RIS

Qbtec viert feest. Yvonne Kretz trakteert iedereen op petit fours en Harry Braams krijgt zelfs bloemen. Het is vandaag namelijk precies 25 jaar geleden dat Qbtec Smitto overnam. Met succes want iets goeds overleeft het altijd, zegt Kretz stellig. “Natuurlijk gaat de apparatuur over van gas op elektra. Dat zijn nieuwe technieken. Maar we leveren niet in qua gebruiksgemak en we komen niet aan de basiskwaliteit van Smitto. Dat hebben ondernemers in de visbranche gemeen. Goed is goed en we combineren traditie met de kennis van vandaag.”

Belgische Steen

Geen visbeurs zonder het Belgische Steen, waar het niet lang meer duurt voor Tom Leuridan Ad Schot zal opvolgen. De stand is net als het bedrijf: laagdrempelig, gastvrij en no-nonsense. De beloofde nieuwe website gaat eind dit jaar in de lucht, verwacht Leuridan. “Vanzelfsprekend met al onze machines en mogelijkheden, maar ook met filmpjes en gebruikte apparatuur.”

Delmo

Delmo is trouwe exposant en deze editie aanwezig met weegapparatuur en verpakkingen. Rational apparatuur zie je eigenlijk overal waar eten is, lacht Rogier Olthof terwijl hij vishapjes serveert. “Het is bijna basisgereedschap geworden. Rational biedt A-kwaliteit, service en ondersteuning. We komen ter plekke om de klant te ondersteunen op kooktechnisch vlak met onze apparatuur.”

Winkelinrichting

Koops Koeltechnisch Buro Midden Nederland

Visbeurs 2019_Koops_RIS

Het nieuwe model toonbank van Koops Koeltechnisch Buro Midden Nederland, de Gisel, staat opgesteld. Er is veel belangstelling voor deze koelvitrine. Deze is volledig vervaardigd van RVS-316 dat zeewaterbestendig is, dus ideaal voor de vishandel. Verder is de afwerking fraaier met mooie verlichting, vertelt Bernadet Koops.

Emondt-KMI

Visbeurs 2019_Emondt

De nieuwe koelvitrine van Emondt-KMI heeft plaatkoeling op basis van glycol. De strakke toonbank op de beurs is al verkocht en staat straks bij Fresh Fish van Bram van Diermen in Rotterdam. Vader en zoon Remmerswaal hebben de hele dag aanloop in hun stand en zijn constant in gesprek met klanten en relaties.

Hapjes

Dupan

Visbeurs 2019_Dupan_RIS

Tijd om paling te proeven, want paling is feest, volgens Alex Koelewijn van Spakenburg Paling en Dupan. Stralend deelt hij palinghapjes uit; zoals de in olijfolie gebakken paling met speciaal natriumarm zout, afgelakt met bierlak en sojasaus. Een recept van John van de Ven, net als de gefileerde gerookte paling op de met inkvis-inkt gekleurde kroepoek, allemaal culinaire hapjes met paling. De palingstand neemt toe. “Paling over de dijk is een groot succes, er is een derde meer paling dan vorig jaar en we zijn keihard bezig om de sector te verduur­zamen”, aldus Alex.

Zalmrokerij H. van Wijnen

Zalmrokerij H. van Wijnen is ASC-gecertificeerd. In de stand ligt gerookte zalm om te proeven. In de vitrine ligt zalmworst. Deze is opnieuw geïntroduceerd. “Restverwerking”, zegt Jerry de Jong. Duurzaamheid staat bij het bedrijf hoog in het vaandel.

Vishandel Tel

Vishandel Tel staat op de vertrouwde plek in de hoek van de beurs. Naast de bekende garnalenkroketten wordt er kandratiki geserveerd. Nooit van gehoord? Het is een Surinaamse vis waarvan zes ton per week wordt gevangen.

Mol Fresh Food

Visbeurs 2019_Mol_RIS

Mol Fresh Food maakt een pas op de plaats met het raffineren van de uienschillen voor nieuwe voedingscomponenten. Het duurt nog even voordat fabrikanten het kunnen implementeren in hun productielijnen. Toch groeit het bedrijf goed aldus Anthony Mol. “We hebben veel nieuwe producten, waaronder kleine porties. Het aandeel biologische uien is in twee jaar tijd verdubbeld. Speciaal daarvoor hebben we aparte certificaten.”

Bonfait

Visbeurs 2019_Bonfait_RIS

Bonfait heeft een stukje van de FishPartners-vitrine ingericht met zijn salades. De maaltijdfabrikant laat onder meer een makreelsalade proeven. De eigen stand ziet er uit als een winkeltje met actuele producten, recepten en trends. “Van begin tot eind succesvol”, zegt Bennie Voorhorst. De basis Singapore noedels en de basis preischotel bijvoorbeeld zijn maaltijdcomponenten die elke visspecialist eenvoudig met eigen verse ingrediënten tot onderscheidende eindproducten kan omtoveren. De try-out met verspakketten voor maaltijden is eveneens geslaagd. Voorhorst: “Je struikelt over verspakketten in de supermarkt. Wij geven visspecialisten de kans om die nu zelf aan hun klanten aan te bieden.”

Organisaties

Good Fish Foundation 

Visbeurs 2019_GFF_RIS

De nieuwkomers zijn te vinden in de duurzaamheid-richting. De Good Fish Foundation gaat in gesprek met bezoekers over bijvangst en verantwoorde vis volgens de Viswijzer.

MSC en Duracert

Visbeurs 2019_MSC_RIS

Ook MSC en Duracert staan op de beurs. Bij MSC is Jan van Keulen onlangs aangesteld om een grotere dekking van het MSC-keurmerk onder viswinkels te krijgen. Een groepscertificaat kan geregeld worden via Duracert. “We hebben serieuze ambities”, vertelt Van Keulen.

Nederlands Visbureau

Visbeurs 2019_Visbureau_RIS Vis

Het Nederlands Visbureau is present met de foodtruck Hollandse Nieuwe Stijl, hippe haringhapjes. Het plan is om op open dagen van hogescholen en universiteiten te gaan staan om juist jongeren aan de haring te krijgen.

Barneveld Verpakking

Barneveld Verpakking toont hun duurzame Enjoy fish papieren visverpakkingen, hun schaaltjes op basis van suikerriet. Ontwikkeld vanwege de trend van minder plastic. “Als je niet meedoet, mis je de boot”, vindt Klaas Kalis. Ook ‘mascotte’ Barney is nog zichtbaar, maar B.Unique is de nieuwe lijn bij het verpakkingsbedrijf.

Boven

Bowork Safety shoes & Workwear

Via trappen aan de zijkant kom je op de galerij. Daar lijkt het wat rustiger, maar de andere kant is dat de mensen doel­gericht komen kijken. Bowork Safety shoes & Workwear trok veel bekijks en er was genoeg te zien, tot originele vlaggenschorten toe. De parasols van Koopman Jager zijn niet onbekend in de visbranche, net zomin als de producten van de The Clean Experience waar men liet zien hoe je schoonmaakt met de professionele stoomstofzuigers.

Tramper Technologies

Visbeurs 2019_Tramper_RIS

Op de eerste etage is ook Tramper Technologies te vinden. De Tramper S340 is de kleinste traysealer die we hebben, zegt Rolf Sonnevelt. “Het is een ideale machine die je snel kunt omstellen en daarmee heel geschikt om op kleine schaal te sealen.” Volumes draaien kan ook, hij is sterk genoeg, heeft een eenvoudige bediening en lage onderhoudskosten.

Buiten

BK Trailers

Buiten voor de entree staan de wagenbouwers. De nieuwe wagens van BK Trailers staan er opgesteld, zij het wat weggedrukt in de hoek bij de slagboom. Toch weten bezoekers de stand te vinden.

Evers Wagenbouw

Visbeurs 2019_Evers Wagenbouw

De verkoopwagens van Evers Wagenbouw hebben zonnepanelen, ledverlichting. Een bedrijfslogo kan worden ingefreesd. Presentatie speelt een steeds belangrijker rol, vertelt Mirjam Evers. De kap van de wagen kan elektrisch of handmatig worden gesloten.

Uiteraard was er nog veel meer te zien, te proeven en te proberen. Kijk op onze website vismagazine.nl voor een video over de beurs. En schrijf 4 oktober 2021 alvast in de agenda, want dan ontmoeten we elkaar graag weer voor de 15e editie van de Spakenburgse Visbeurs.

Altijd op de hoogte blijven?