Bij vishandel Rolf Timmerman verkopen ze naast zalm ook vissalades en vismaaltijden uit de automaat (foto: Robert Jansema)

Zelfbedieningsautomaten kenden we tot voor kort vooral als snoep- en frisdrankautomaat op OV-punten. Aangepaste automaten voorzien consumenten nu ook 24/7 van visproducten.

Ze staan op steeds meer locaties in ons land; gekoelde zelfbedieningsautomaten met gerookte zalm, paling, mosselen, oesters en afhaalmaaltijden in talloze visvariaties. “Ik zag zo’n apparaat bij een boerenbedrijf in de buurt, waar wij vis aan leveren en vond het direct een geniaal idee”, zegt Anja Keuter, eigenaar van een online visgroothandel op Urk. “De potentie was direct duidelijk. Ik heb een extra bedrijfje opgericht en er staan inmiddels zeven automaten in de regio. Voor ons huis in de Urker haven bijvoorbeeld. Verder verkopen we vis in automaten in Zürich aan de Waddenzee, in Joure, Lauwersoog, Emmeloord en Ede. Voor een zevende apparaat zoek ik een geschikte locatie, want de automaatverkoop van vis loopt uitstekend.”

Toeristen

Keuter zoekt locaties waar ‘de loop al in zit’, zoals bij boerderijverkoop aan de weg en in boerderijwinkels. “Er zijn steeds meer boerenbedrijven die streekproducten verkopen en die hun assortiment langzaam uitbreiden. In Ede verkocht onze klant op de boerderij al kalfsvlees en kaas, daar is nu zalm uit de automaat bijgekomen.” Ook locaties waar veel toeristen komen, zijn in trek. “Zo liep de verkoop bij ons op de haven in het eerste jaar echt super.”

In de visautomaten verkoopt Keuter jaarrond zalm. “In het vangstseizoen van 1 mei tot 1 september doen we ook pondjes gerookte IJsselmeerpaling van eigen vangst. Als klanten eenmaal weten waar de apparaten staan, is er bij onverwachte visite ook lekkers te koop buiten winkeltijden om. Dat werkt uitstekend.”

Goed houdbaar

Keuter vertelt dat gerookte zalm en paling in de gekoelde apparaten luchtdicht geseald tot ruim twee weken uitstekend houdbaar zijn. Bijvullen doen we op gezette tijden of als locatiemanagers bellen of mailen dat dit nodig is, dan rijd ik even langs of ik stuur verse waar toe als de bestelling online binnenkomt.”

Ook collega-visverkopers in het nabije Vollenhove en Genemuiden ontdekten de visautomaten. In Genemuiden verkoopt vishandel Rolf Timmerman naast zalm ook vissalades en vismaaltijden. Rokerij en vishandel Konter in Vollenhove zet er vooral zelf gevangen en gerookte paling in weg.

Steeds meer boerderijwinkels breiden hun assortiment uit met zalm uit de automaat

Zalm en paling zijn niet de enige producten die het uitstekend doen via automaatverkoop. In het Zeeuwse Yerseke verkoopt oesterkweker Jean Dhooge van De Oesterij ook mosselen en oesters. Dagverse oesters bleken vooral op Valentijnsdag zeer gewild meldde regiokrant PZC. “We zien dat oesters met Valentijnsdag steeds populairder worden, ook buiten feestdagen om worden steeds meer oesters gegeten. Zo kwamen we op het idee een extra verkooppunt te creëren. De mosselverkoop was al een succes gebleken, dus waarom geen oesters?"

De betaling verloopt even eenvoudig als bij de bekende snoepautomaten en kan bij veel apparaten contant of via pinbetaling. Grote kans dat visautomaten nog dit jaar ook elders op bestaande visverkoop-locaties verschijnen, en op locaties waar vis tot op heden niet eerder werd aangeboden, zoals in de boerderij­winkels. 

Dit is een artikel uit Vismagazine 2-2022. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?