Vis

Noordzeevis uit Goeree gelanceerd

18 oktober 2019 Lieneke Schuitemaker

De zesde Week van de Goereese Vis vond dit jaar plaats van 30 augustus tot en met 7 september. Deze editie stond in het teken van de lancering van het keurmerk Noordzeevis uit Goeree. 

De week van de Goereese vis valt zoals gebruikelijk samen met de opening van het seizoen van de Stellendamse garnaal, het meest bekende product van de Goereese vissers. Caroline Melissant, voorzitster van de Stichting verbreding Visserij Goeree Overflakkee, begon haar welkomstwoord tijdens de opening van de week met de lancering van het keurmerk Noordzeevis uit Goeree, een initiatief van het Nederlands Visbureau met als doel de promotie van ‘vis van dichtbij’. Dat leidde eerder al tot twee andere keurmerken: Noordzeevis uit Scheveningen en uit IJmuiden. Goeree is trots de derde loot aan de stam te zijn, aldus Melissant. “We hadden al langer de wens om het hele jaar door de Goereese vis en de visserij te promoten. Het liefst willen we dat er elke week Goereese vis gegeten wordt. Daarom zijn we ontzettend blij met de samenwerking met het Nederlands Visbureau.”

Ambassadeurs

Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau, sloot zich daar van harte bij aan. “Wij vertegenwoordigen de Nederlandse visondernemer, van schip tot schap. Als Visbureau zijn we continu bezig een positieve beleving van vis te creëren. Maar daar hebben we elkaar voor nodig in de sector. Daarom voelt dit als een warm bad: dit is een van de vooruitgeschoven posten waar Noordzeevis onder de aandacht wordt gebracht. We zijn hier ontzettend blij mee en hopen dat uiteindelijk iedere kustregio het eigen streekproduct kan promoten.”

Heel belangrijk voor het keurmerk Noordzeevis uit... zijn de ambassadeurs, aldus Leewis. “Zij zijn degenen die het hele jaar door het verhaal van de vis vertellen. Samen met de ambassadeurs uit Goeree gaan wij het komende jaar diverse activiteiten ontplooien.”

Vervolgens reikte Agnes Leewis de certificaten uit aan de eerste ambassadeurs voor de Goereese vis: Arjanne Hameeteman, samen met echtgenoot Hans eigenaar van vishandel Hameeteman uit Ouddorp en een warm pleitbezorgster van lokale vis. De andere ambassadeurs zijn Hotel-Restaurant Akershoek, Restaurant De Zeemeeuw, Our Seaside en United Fish Auctions.

Oorkonde op de toonbank

Week van de Goereese vis_VIS7-2019

Garnalenkotters in de haven van Stellendam (foto: Lieneke Schuitemaker).

Bij vishandel Hameeteman was het ambassadeurschap de kers op de taart tijdens Week van de Goereese vis. Arjanne Hameeteman: “We hebben er echt aandacht aan gegeven. De dag erna hadden we de oorkonde op de toonbank staan en elke klant kreeg 5 procent korting. Het was midden in het toeristenseizoen, dus de meiden waren de hele dag enthousiast bezig uit te leggen wat het keurmerk inhoudt. Zo kom je in gesprek met mensen. Iedereen reageerde heel leuk, we kregen zelfs bloemen van klanten!”

Vishandel Hameeteman nam ook deel aan de culinaire invulling van de Week van de Goereese vis. “Vooraf hadden we een trio van vis, bestaande uit een vissoepje, Stellendamse garnalen en gerookte heilbotfilet, als hoofdgerecht gebakken griet met garnaaltjes, kreeft en zeekraal en ijs met witte port toe. En natuurlijk ook een speciaal kindermenu. De week was absoluut geslaagd”, aldus Arjanne Hameeteman. “We hebben heel veel enthousiaste reacties gekregen, ook van toeristen. Zo verspreidt het verhaal over de Noordzeevis zich over heel Nederland. En Duitsland en België!”

Het ambassadeurschap gaat ze onder meer vormgeven met een minimagazine over vis. “Eind vorig jaar zijn we begonnen met een soort aanschuiftafel voor 55-plussers. De gasten kunnen tegen een lager tarief komen eten, vis leren kennen en contact leggen met anderen. Ook hebben we om de vrijdag een thema-avond met verschillende vissoorten. Dat komt allemaal in het magazine, samen met het verhaal over ons ambassadeurschap. Dat magazine geven we mee aan onze klanten en we verspreiden het in Ouddorp, Goedereede en Stellendam. Zo willen we het verhaal over de Goereese vis aan zoveel mogelijk mensen vertellen.”

Garnalen pellen, rondleidingen en onderwijs

garnalen pellen_vis7-2019

Plezier bij het ‘gornet pellen’ in de Stellendamse afslag (foto: Lieneke Schuitemaker).

De Week van de Goereese vis werd voorafgegaan door een nieuw evenement: Vis uut ’t Vuusje. In de visafslag in Stellendam konden gasten aanschuiven bij de visserman en genieten van gebakken vis. Tijdens de week zelf kon er een speciaal menu gegeten worden bij de verschillende aangesloten visrestaurants, er werden garnalen gepeld in zorgcentrum De Vliedberg in Ouddorp, er waren rondleidingen door de visafslag en er was een wijn- en spijsproeverij met Goereese vis. Tijdens de openingsbijeenkomst werd ook de nieuwe doorlopende leerlijn voor het basisonderwijs gepresenteerd over de schakels in de visketen. De leerlijn kwam tot stand met steun van de Stichting Verbreding Visserij en is gratis te downloaden door elke school in Nederland. Meer info: www.meester-visser.nl.

Altijd op de hoogte blijven?