Krabbenvlees uit kleinere soorten
Mark Soetman: “Krabvlees zit vol goede eiwitten. Je kunt het gebruiken als vulling voor dumplings, dimsum en krabkroketten.” (foto: Mark Soetman)
Goed nieuws voor vissers, de schaal- en schelpdiersector en de vishandel. Ondernemer Mark Soetman ontwikkelde in samenwerking met de Stellendamse bedrijven Wetec en GP Stainless een nieuwe krabbenvleesmachine. Die oogst krabvlees uit kleinere, nauwelijks marktwaardige soorten. Zes vragen aan Mark Soetman over deze vondst.
1. Voor welke soorten is deze machine ontwikkeld?
“Voor kleinere exemplaren strandkrab, Noordzeekrab en wolhandkrab die in onder andere de Noordzee, de Waddenzee en de Grevelingen worden gevangen. Wolhandkrab wordt ook op zoet water gevangen, op bijvoorbeeld het IJsselmeer. Voor deze soorten is de nieuwe machine ontwikkeld. Er komen wereldwijd zo’n 7.000 soorten krabben voor. Deels vormen die ‘plagen’. Alleen de grotere soorten worden gevangen, verwerkt en gegeten. Die kennen we van ‘Deadliest Catch’ op Discovery. Van grotere soorten zijn meestal alleen de poten interessant, omdat daar voldoende vlees in zit. Krabbenvlees extraheren is veel werk en is dus erg duur. De kleinere soorten zijn dan ook niet of nauwelijks marktwaardig, terwijl vissers die ook in ons land volop vangen.”
Strand- en Noordzeekrab
Van de algemene krabsoorten wordt in ons land voornamelijk de Noordzeekrab verhandeld en dan met name de grotere soorten omdat het krabvlees in de poten zit. De meeste krabbensoorten zijn in de zeevisserij ongewenste bijvangst en gaan linea recta terug in zee. De nieuwe krabbenverwerkingsmachine maakt op termijn het aanlanden van kleinere exemplaren strandkrab en Noordzeekrab voor vissers interessant.
2. Waarom is deze machine goed nieuws voor de visketen?
“Wolhandkrab van zoet en zout water is als bijvangst op dit moment alleen interessant voor gespecialiseerde vissers met een gespecialiseerde afzet, veelal voor China. De regelgeving rond wolhandkrab in Nederland maakt het voor zoetwatervissers een frustrerend dossier. Het goede nieuws voor hen is dat met de verwerkingsmethode van deze machine alle wettelijke beperkingen (vervuiling) worden omzeild. Noordzeevissers zetten kleinere soorten strandkrab en Noordzeekrab nu terug, en wolhandkrab gaat bij Waddenzeevissers nog in grote hoeveelheden terug. Terugzetten hoeft niet meer. Onze machine maakt verwerking van genoemde krabben mogelijk. Dat betekent minder ongewenste, niet-marktwaardige bijvangst in de visserij, extra omzet voor vissers en echt krabvlees voor de vishandel.”
Het artikel gaat verder onder de foto.
In de Nederlandse wateren zijn circa 38 krabsoorten aangetroffen (foto: Paul Einerhand/Unsplash).
3. Waar is het krabvlees zoal voor te gebruiken?
“Krabvlees zit vol goede eiwitten en wordt bij souffleren vier tot zes keer zo groot. Je kunt het gebruiken als vulling voor dumplings, dimsum en krabkroketten. Of als betaalbare vervanger van surimi in fruits de mer, in crab cakes en als soufflé. Het gebruik is onbegrensd eigenlijk, want het gaat hier om een rauw product. Het goede nieuws is dat genoemde soorten volop aanwezig zijn in onze wateren. Veel soorten, zoals de uit Chinese wateren afkomstige wolhandkrab en de extreme hoeveelheden strandkrab op het Wad worden zelfs als plaag ervaren. Overbevissing is dus niet aan de orde en is sowieso ondenkbaar want de meeste krabben en dus ook de ‘plaagkrabben’ kunnen individueel jaarlijks voor vele tienduizenden nakomelingen zorgen.
4. Hoe draaide de machine in het proefstadium?
“Uitstekend. Als ontwikkelaars hebben wij de machine getest op de visafslag van U.F.A. in Stellendam. De derde proefversie verwerkte tot 800 kilo krabvlees per dag. De machine die we uiteindelijk in gedachten hebben zou tot 10.000 kilo per dag moeten kunnen verwerken.”
5. Is er al belangstelling vanuit de handel?
“Er is zeker belangstelling. Zo lopen er gesprekken voor afname bij twee visafslagen. Ook een aantal producenten van surimi, verwerkte krab en dimsum hebben grote interesse getoond. We zitten overigens nog in het vervolgtraject. Ik verwacht dat we in het tweede kwartaal van 2022 operationeel zijn en dat we productie kunnen opstarten. Dat gaan we dan doen onder de naam Crustalicious; from plague to plate.”
Het artikel gaat verder onder de foto.
Fuikenvissers op het Wad hebben soms veel krab in de netten waar ze niets mee kunnen (foto: Michel Verschoor).
6. Hoe werkt de machine?
“Daarover kan ik in dit stadium alleen in grote lijnen iets zeggen. De machine oogst in verschillende stappen. Krab wordt levend aangevoerd, verdoofd, volautomatisch verwerkt, dus zonder enig menselijk handelen, en wordt brandschoon, dus zonder aanwezigheid van schadelijke stoffen, in gesealde zakjes vers - dus rauw - of diepgevroren aangeboden.
38 soorten krabben
In Nederlandse wateren troffen onderzoekers tot dusverre ca. 38 krabsoorten aan. Van de geboggelde spinkrab en de fluwelen zwemkrab tot de gladde kiezelkrab en de sikkelhooiwagenkrab. De meeste soorten zijn onbekend en worden niet op de visafslag aangeboden. Vissers zitten er maar mee in hun maag:met name fuikenvissers op het Wad. De wolhandkrab is voor gespecialiseerde IJsselmeervissers wel goede handel: deze gaat op transport naar onder meer China.