‘Ik handel nu veel meer vanuit rust’

24 augustus 2023 Karlijn Meulman Koos Groenewold

Vijf jaar geleden opende Bart Schreuter zijn zaak Barracuda sushi, seafood & more in Almelo. Met succes, want het bedrijf loopt goed. Om te leren hoe hij zijn medewerkers gemotiveerd kan houden, volgde hij de training Operationeel leidinggeven bij SVO vakopleiding food. “Ik ben zelfbewuster geworden.”

Bart maakte kennis met de viswereld, toen hij zestien jaar terug met een bijbaantje in een vishandel begon. Het werk sprak hem meteen aan. “Het werken met mensen, de werkzaam­heden, het product: het hele plaatje klopte”, vertelt hij. “Het beviel zo goed, dat ik mijn eigen vishandel begon. In­­middels ben ik weer terug bij mijn eerste liefde, de horeca. Ik stopte met de vishandel en opende een nieuwe zaak, Barracuda sushi, seafood & more. Bij ons kunnen mensen sushi afhalen, we bezorgen, we hebben een klein restaurantgedeelte en een winkel. Zo komen vis en horeca mooi bij elkaar.”

Waardevol

Bart merkte dat hij het soms lastig vond om zijn medewerkers langdurig binnen te houden en hen goed te blijven motiveren. Een collega wees hem op de training Operationeel leidinggeven van SVO. “Het leek me goed om daarmee aan de slag te gaan”, zegt hij. “Ik hoopte dat ik tools zou krijgen om bepaalde dingen beter aan te pakken, zoals het voeren van functioneringsgesprekken en het motiveren op de werkvloer. Ik ging er blanco in, maar de training heeft me veel opgeleverd. Het zijn slechts vier trainingsdagen, maar die dagen zijn wel heel intensief. En soms ook confronterend, want er wordt je echt een spiegel voorgehouden.”

Scherpere visie

Voor Bart is de grootste winst dat hij bewuster is geworden van zichzelf en zijn valkuilen. “Ik weet beter wie ik ben en waarom ik doe wat ik doe”, vindt hij. “Mijn visie op de zaak is scherper, waardoor ik beter kan overbrengen aan medewerkers wat ik van hen verwacht. Ik handel nu minder vanuit emotie en veel meer vanuit rust. Mijn medewerkers hoeven niet alles precies op mijn manier te doen. Iedereen is anders, met eigen sterktes en zwaktes. Daar geef ik nu meer ruimte aan. De training heeft mij en mijn bedrijf echt verder gebracht.”

SVO logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?