Chantal Engels was eerst niet van plan om in het bedrijf van haar vader te stappen, maar de viswereld trok toch te hard. Met Vishandel Engels staat ze drie dagen per week op de markt in Duitsland. Daarnaast volgt ze de opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO.

Foto: Chantal Engels

Chantal koos eerst voor een opleiding tot dierenverzorger, maar dat bleek het toch niet te zijn. “Ik hielp al regelmatig mee in de vishandel van mijn vader”, vertelt ze. “In de loop van de tijd ging ik steeds meer doen. Het is gezellig om met mijn familie samen te werken, en het werk zelf bevalt me goed. Daarom werk ik nu toch bij Vishandel Engels, ook al was ik het nooit van plan. Op onze productielocatie in Schoonebeek bereiden we al onze visproducten voor. We roken alle vis zelf, maken salades en stellen schalen met hapjes en barbecueproducten samen. Op woensdag, donderdag en vrijdag verkopen we die op de markt in Duitsland.”

Duitse klanten hebben andere wensen. “Wij hoeven niet met verse maaltijden aan te komen”, lacht Chantal. “Dan zeggen de klanten: ‘denken jullie soms dat we zelf niets kunnen klaarmaken?’ Schalen met hapjes zijn wel heel populair. Verder gelden er in Duitsland andere regels. We mogen bijvoorbeeld geen vis bij ons hebben waar de ingewanden nog inzitten. Alles moet bewerkt verkocht worden. Onze viskar is heel populair in Duitsland. Zeker op vrijdag komt iedereen graag een visje halen.”

Leren fileren

Chantal volgt bij SVO de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis. Haar broer, die ook in de zaak werkt, deed dezelfde opleiding. “Hij had niet veel met school, maar bij SVO vond hij het leuk en leerzaam”, zegt Chantal. “Ik ook. Ik vind het interessant om te leren waar vis vandaan komt en hoe ik klanten kan adviseren. Ook leerde ik veel over fileren en het panklaar maken van vis. Met mijn kennis zit het straks wel goed, alleen de Duitse vertaling is nog een uitdaging. Ik wil de komende tijd graag alles over vis leren. En als alles goed verloopt, zou ik het geweldig vinden om uiteindelijk samen met mijn broer de vishandel over te nemen.”

SVO Vakopleiding Food_logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten goed aan op de praktijk en de docenten van SVO komen zelf uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl | twitter: @SVO_Opleidingen

Altijd op de hoogte blijven?