Op de Noordzee is er voldoende ruimte om zeewier te kweken, bijvoorbeeld in windparken. De eerste proeven zijn succesvol en bieden perspectief op grootschalige kweek van zeewier.
Zeewier op het menu
Zeewier staat bekend als voedingsmiddel, als grondstof voor biomassa, als verdikkingsmiddel voor alginaat, als biobrandstof en heeft waterzuiverende eigenschappen in het water bij het opruimen van afvalstoffen.
De Nederlandse zeewiersector groeit langzaam en Nederlandse partijen zoeken dan ook naar ruimte voor de zeewierkweek, volgens Marcel Schuttelaar. Hij is voorzitter van Stichting Noordzeeboerderij; een non-profit organisatie die in Nederland een duurzame zeewiersector tot stand wil brengen.
Akkerbouw op zee
Begin november vond in Scheveningen de Seagriculture conferentie plaats met bijna 150 onderzoekers, ondernemers en overheidsdienaren uit de hele wereld. Schuttelaar onderscheidt twee groepen. In de eerste plaats deelnemers die grootschalige teelt nastreven. “Zeg maar akkerbouw op zee.” Daarnaast is er een groep die hoogwaardige, kleinschalige teelt nastreeft naar analogie van de tuinbouw.
In 2014 werd 15 kilometer ten oosten van Texel de eerste drijvende installatie te water gelaten waaraan kabels hingen waaraan zeewier kon groeien. Deze ligt in een gebied van 100 hectare dat beschikbaar is voor proeven met zeewierkweek. De zeewierkweek is nog klein, maar kan nog groeien.
Drijvende installaties
Zeker is dat de Noordzee niet zonder meer vol gelegd kan worden met zeewierboerderijen. Het wemelt immers van de scheepvaartroutes, vissers, offshore-installaties, zandwinlocaties en militaire oefengebieden. “Voor zover nu bekend zal het Nederlandse deel van de Noordzee ongeveer 4.000 vierkante kilometer aan windparken bevatten”, zegt Schuttelaar. “Die oppervlakte kun je naar ons idee benutten om drijvende installaties neer te leggen waarin zeewier groeit.”
Of het kweken van zeewier iets oplevert? lees het in vakblad EVMI nummer 2. Nog geen abonnement? Abonneer nu via: www.evmi.nl/abonneren.