Woede onder vissers na verdere inperking tongvangst

11 december 2023 Willem den Heijer
Europa en het Verenigd Koninkrijk spraken 8 december af dat vissers in 2024 60 procent minder tong mogen vangen. Het is de zoveelste tegenslag voor de sector en veel vissers reageren woedend. “Dit zal wederom de doodsteek zijn voor veel bedrijven”, aldus een visser op X.

Het tongbestand in de Noordzee neemt af. “De beperking van de vangst is van belang voor het behoud van de tong in de Noordzee”, schrijft minister Piet Adema op X. “Maar het is een grote klap voor de Nederlandse vissers, die veel op tong vissen, hun families en de keten.”

Reactie minister

Adema geeft aan in januari met de vissers in gesprek te gaan en gaat de situatie ook aankaarten in Europa. “Ik vind het belangrijk dat we naast wetenschappelijk advies voor behoud van gezonde visbestanden ook oog houden voor jullie, de vissers. Daarom bespreek ik met andere visserijlanden om bij het vaststellen van de vangstmogelijkheden in de toekomst meer rekening te houden met de sociaaleconomische impact voor de visserijsector.”

Woedende reacties visserijsector

Vanuit de visserijsector wordt er woedend gereageerd. De social media-platformen  X en Facebook staan vol met boze reacties. Er wordt gesproken over een mes in de rug en de doodsteek voor de sector. “Gaat de @ministerlnv ook 60% van mijn vaste lasten nu dan betalen? Aan de woorden 'ik voel mee' hebben we niks!”, schrijft een van hen op X. "En weer een reeks holle woorden voor de visser die na 3 jaar nog maar 17% quotum heeft. Wie overleeft dat?Over perspectief spreken. Nu bijna alles afgepakt is spreken over minder grote wijzigingen…", schrijft een ander op hetzelfde platform.

In de Leeuwarder Courant reageert Dirk Kraak, bestuurslid van actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK), op de zaak. “We hebben al veel ingeleverd. Bij de Brexit is 11 procent naar de vissers uit het Verenigd Koninkrijk gegaan. En afgelopen jaren zijn we al flink gekort op tong. In 2021 is ons quotum voor tong met 28 procent verlaagd en vorig jaar ging daar nog eens 40 procent vanaf. Nu moet daar weer 60 procent vanaf. We houden bijna niets over. Dat is niet vol te houden”

Oorzaak minder tong

Volgens ICES is het tongbestand in de Noordzee de afgelopen jaren erg afgenomen. De exacte oorzaak is niet bekend. De opwarming van de zee speelt mogelijk een rol. Daarnaast wijzen natuurorganisaties naar de visserij, maar volgens de vissers zijn de windparken op zee de oorzaak. Tong paait op ondiepe zandgronden, staat er te lezen op de Facebookpagina van EMK. En juist daar bouwen energieleveranciers windparken. Er wordt volgens de vissers te weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van de windparken en de visserijsector. “De milieu-effecten van windparken op zee worden steeds zichtbaarder - en de vissers betalen het gelag. Opeens is er in drie jaar tijd meer dan 75 procent van de tong verdwenen uit de Noordzee. Terwijl onze kottervloot is gedecimeerd. Oordeel zelf”, besluit Kraak.

Altijd op de hoogte blijven?