Waar blijft de steun voor de kottersector?

24 oktober 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Paul Einerhand/Unsplash

Voor ondernemers in het mkb komt er een steunpakket om de hoge energiekosten te compenseren. Het is onduidelijk of de kottersector hier ook gebruik van kan maken. De Nederlandse Vissersbond en PO Delta Zuid vragen om duidelijkheid. Dat staat te lezen op de website van de Vissersbond.

Het steunpakket Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) is gericht op ondernemers van mkb-bedrijven met minder dan 250 werknemers die 12,5 procent of meer van hun omzet kwijt zijn aan de hoge energiekosten. De overheid vergoedt de helft van de energielasten van ondernemers die aan alle voorwaarden van de regeling voldoen. Landbouwbedrijven als tuinders kunnen gebruik maken van de regeling. De kottersector wordt niet genoemd. Terwijl ook deze sector te maken heeft met torenhoge dieselprijzen en deze kosten niet kan kan compenseren door de visprijzen te verhogen.

In een eerste reactie liet het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid weten dat de regeling geldt voor het gebruik van gas en stroom. “Wij zijn van mening dat gasolie ook ‘energie’ is en willen weten wat dit verschil gaat betekenen voor de kottervissers die met smart wachten op steun om de huidige dieselprijzen te kunnen betalen”, aldus Johan Nooitgedagt, voorzitter van Nederlandse Vissersbond, en Kees van Beveren, voorzitter PO Delta-Zuid.

Beide dringen er bij het ministerie op aan om snel duidelijkheid en steun te geven aan de kottersector. “Als dit zo door blijft gaan blijven er komende weken weer schepen voor de kant.”

Bron: Nederlandse Vissersbond

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?