Visbranche in de media - week 14

8 april 2022 Redactie Vismagazine Vismagazine

Tekort aan personeel, visserij staat met rug tegen de muur en de habitat van de oester. Wat verscheen er afgelopen week in de media over de visbranche?

Personeel
Veel branches worstelen met een tekort aan personeel. Zo ook de visbranche. Naomi Ellemers schrijft er in het FD een opiniestuk over. “Het bieden van goede arbeidsvoorwaarden is niet meer voldoende. Werknemers hebben ook andere behoeften op de werkvloer.”

Fotoreeks
Fotograaf Mayli Sterkendries maakte in 2019 een fotoreeks over een groep vissers uit Oostende en voer met hen mee op de boot Broodwinner. Nu drie jaar later doet ze hetzelfde. Vice spreekt haar hierover.

De oester
Elke week schrijft Caspar Janssen in de Volkskrant over een dier in zijn habitat. Wat typeert het dier en waarom doet het juist nu van zich spreken? Dit keer gaat het over de oester. “De gewone oester is behalve betoverend ook nog eens tamelijk onnavolgbaar.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Met de rug tegen de muur
“De toekomst is niet wat het is. De visserij staat met de rug tegen de muur”, schrijft Willem den Heijer in het Noordhollands Dagblad over de nationale kennisdag voor de visserij op Forteiland. “Het is niet mis wat er zoal op de kottervloot afkomt. Dat geldt zowel voor de grote kotters als voor de kleinere garnalenkotters.”

Oproep aan kabinet
Ook in het AD is er aandacht voor de moeilijkheden van de vissers. Ze doen een oproep aan het kabinet om hen te helpen. “Van Europa mag het, dus kom net als Frankrijk snel over de brug met financiële steun voor de visserij in deze tijden van hoge brandstofprijzen en brexit.”

Kunstwerk
In Schiedam onthult wethouder Houtkamp 8 april een kunstwerk dat herinnert aan de visserijgeschiedenis van de stad, meldt Regio Online. Het bestaat uit 22 in aluminium gegoten vissen – haringen, kabeljauwen en schollen – die in een boom aan de kade hangen.

Schonere wateren
“Meer soorten vis in Nederland door schonere wateren”, kopt het Reformatorisch Dagblad. Doordat de binnenwateren de laatste 25 jaar schoner zijn geworden is de Nederlandse visstand veranderd.

 

Altijd op de hoogte blijven?