Veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe gepland voor 14 juni 2022

17 december 2021 Redactie Vismagazine Nederlands Visbureau

Het Nederlands Visbureau viert 14 juni 2022 de komst van de Hollandse Nieuwe met de traditionele veiling van het eerste vaatje. De opbrengst van de veiling gaat zoals altijd naar het goede doel. Dit jaar is dit Stichting Ambulance Wens. Vanaf 15 juni is de Hollandse Nieuwe weer overal verkrijgbaar.

In deze tijden van onzekerheid is een ding zeker: de haring dient zich komend voorjaar weer volvet aan voor de vangst en verwerking. De traditionele veiling van het eerste vaatje haring luidt de start van het haringseizoen in. Afgelopen twee jaar ging deze vanwege de beperkende coronamaatregelen niet doorgaan. Met het vertrouwen dat na de winterperiode voor iedereen ‘de zon weer gaat schijnen’, hervat het Nederlands Visbureau de jaarlijkse traditie.

Eerste vaatje

De opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe was eerder al toegezegd aan Stichting Ambulance Wens. Dit goede doel wacht noodgedwongen nog altijd op een mooie opbrengst. Schrijnend is het dat de grondlegger van deze organisatie, Kees Veldboer, niet lang geleden is overleden en dit evenement niet meer mag beleven. Kees Veldboer junior zet het werk van de stichting samen met zijn stiefmoeder Ineke met passie voort, voor wie de beoogde donatie extra waardevol is.

“Wij hopen dat de veiling voor deze goede doelenorganisatie een extra mooie opbrengst geeft die het lange wachten zal rechtvaardigen”, aldus Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau. “Stichting Ambulance Wens vervult een enorm waardevolle rol in de laatste periode van een mensenleven. Iedereen kent in zijn of haar omgeving wel iemand die wordt geconfronteerd met een situatie, waar deze stichting een welkome bijdrage kan leveren. We zijn ervan overtuigd dat een waardevolle cheque na de veiling van het eerste vaatje haring ook een laatste wens van wijlen Kees Veldboer is geweest.” 

Stichting Ambulance Wens

Kees Veldboer jr. van Stichting Ambulance Wens: “Met onze stichting is een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers dagelijks bezig om gratis laatste wensen te vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances. Jaarlijks mogen we meer dan 2.000 wensen vervullen dankzij de diverse acties en losse donaties.”

“Afgelopen tijd was dit iets minder, vanwege de beperkende maatregelen. Desondanks was de aard van de wens vaak nog indrukwekkender, omdat juist meer schrijdende gevallen in relatie tot COVID-19 mochten worden geholpen. Daarom zijn we enorm blij dit jaar het goede doel te mogen zijn van het Nederlands Visbureau, want met deze steun zijn wij in staat vele terminaal zieke mensen te kunnen helpen.”

Hollandse Nieuwe

In 2020 verviel de gebruikelijke veiling van het eerste vaatje. Als gebaar voor alle inzet is de eerste Hollandse Nieuwe aangeboden aan vele helden van de IC-zorg, namens wie Ernst Kuipers en Diederik Gommers het eerste vaatje symbolisch in ontvangst namen in het Erasmus MC. Gedurende het intensieve vaccinatie- en testjaar 2021 ging het eerste vaatje naar de hardwerkende GGD’ers en werd in ontvangst genomen door de voorzitter van GGD/GHOR, André Rouvoet.

Altijd op de hoogte blijven?