Veiling eerste kistje Meischol voor Stichting ALS Nederland

21 april 2023 Redactie Vismagazine
Foto: Stichting Visserijdagen Urk

Op Urk vindt maandag 15 mei de traditionele veiling van het eerste kistje Meischol voor het goede doel plaats. De organisatie Stichting Visserijdagen Urk heeft dit jaar gekozen voor Stichting ALS Nederland. In 2022 bracht de veiling 43.000 euro op voor Stichting Hulphond Nederland.

Stichting Visserijdagen nodigt bedrijven en particulieren uit om zowel op locatie als telefonisch mee te bieden. Thomas Acda zal als ALS-ambassadeur in Urk aanwezig zijn om de veilingmeester te assisteren en na afloop samen met Limore Noach, directeur van Stichting ALS Nederland, de cheque in ontvangst te nemen.

ALS

ALS is een ernstige zenuw-/spierziekte waarvoor nog geen oplossing is. Eén voor één vallen je spieren uit. De oorzaak is nog altijd onbekend. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog drie tot vijf jaar. Auke Kaptein woont al zijn hele leven op Urk en kreeg in 2017 de diagnose ALS. Sindsdien is alles veranderd. “Je leven staat op z'n kop. Het duurt even voor je beseft dat je tijd beperkt is en dat je daar – zolang er nog geen medicijn is – niets tegen kunt doen. Deze veiling op mijn eigen vertrouwde Urk geeft me het gevoel dat ik toch iets kan doen tegen deze slopende en uitzichtloze ziekte. Dus ik hoop dat we een recordopbrengst halen. ALS moet zo snel mogelijk de wereld uit!”

Onderzoek 

Er is veel geld nodig voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS en de aanverwante ziekten PSMA en PLS. Met de opbrengst van acties en evenementen zoals Tour du ALS, Amsterdam City Swim en nu deze veiling, financiert Stichting ALS Nederland onderzoek naar het vinden van de oorzaak en behandeling van ALS. Ook gaat er, zolang er nog geen oplossing is, een gedeelte van de inkomsten naar projecten die kwaliteit van zorg en leven verbeteren. Er is geen tijd te verliezen.

Stichting Visserijdagen Urk

Tijdens deze jaarlijkse veiling brengt Stichting Visserijdagen Urk het kistje met de eerste vangst van de zogenaamde meischol onder de hamer. Met deze veiling heeft de stichting als doel om de Noordzeevisserij, de visproducten uit de Noordzee en de plaats Urk te promoten. Elk jaar gaat de opbrengst naar een ander goed doel. Dat gebeurt door middel van een  Amerikaanse veiling: een veiling bij opbod, waarbij elke bieder het bedrag betaalt waarmee het bod wordt verhoogd. Elke bieder draagt dus voor dat deel bij aan de strijd tegen ALS. Degene die het laatste bod uitbrengt wordt de eigenaar van het eerste kistje Meischol 2023. Meebieden kan al vanaf € 100,-. Ook is het mogelijk om anoniem mee te bieden.

Altijd op de hoogte blijven?