Peter van Dalen stopt als Europarlementariër

11 juli 2023 Redactie Vismagazine ChristenUnie

Na ruim 14 jaar neemt Peter van Dalen (ChristenUnie) op 3 september afscheid van het Europees Parlement. Hij zette zich als Europarlementariër in voor de visserijsector. De laatste jaren was hij vicevoorzitter van de visserijcommissie.

In het bericht over zijn afscheid staat Van Dalen stil bij de verslechterde positie van de Nederlandse vissers. “Toen ik me vanaf 2017 begon in te zetten voor behoud van de pulskorvisserij, stond Nederland op dit belangrijke dossier al nagenoeg alleen in Europa. Meer dan nog enige verlenging voor gebruik van dat vistuig zat er helaas niet in. Gecombineerd met onder andere de Brexit, de vraaguitval naar vis tijdens de coronapandemie en de invoering van de aanlandplicht heeft onze visserij helaas forse klappen gekregen. Samen met meerdere Nederlandse Europarlementariërs hebben we van alles geprobeerd om die ontwikkeling om te buigen, maar dat is niet gelukt. Dat betreur ik ten zeerste. Als ik nu zie hoeveel kotters gesloopt worden, dan draait mijn maag om.”

Van Dalen in Europa

Van Dalen begon zijn politieke carrière bij het RPF, waar hij als beleidsmedewerker in 1984 Europarlementariër Leen van der Waal ondersteunde. Zelf was Van Dalen Europarlementariër namens de ChristenUnie sinds 2009. Momenteel zit hij in zijn derde mandaatperiode. Naast ‘godsdienstvrijheid’ en ‘visserij’ heeft hij zich ook onder andere veel beziggehouden met de euro en het buitenlandbeleid van de Europese Unie. Van Dalen heeft verder altijd duidelijk kenbaar gemaakt dat de EU-lidstaten voldoende invloed en zeggenschap dienen te houden op de Europese besluitvorming.

Opvolger

Op verzoek van het landelijk bestuur maakt Van Dalen in september plaats voor Anja Haga, voormalig Statenlid Fryslân en voormalig wethouder van Arnhem. Haga is specialist op gebied van natuur- en klimaatzaken op Europees niveau. Ze zegt er naar uit te kijken om binnenkort het stokje over te nemen: “Het is belangrijk om het christelijk-sociale geluid steeds weer opnieuw te laten horen. Godsdienstvrijheid, de schepping en omzien naar de naaste vragen de komende jaren volop onze aandacht, juist ook op Europees niveau.”

Altijd op de hoogte blijven?