NVWA houdt vijf Zeeuwen aan vanwege stroperij tapijtschelpen

28 maart 2023 Redactie Vismagazine

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vijf verdachten uit Zeeland aangehouden vanwege grootschalige stroperij van tapijtschelpen. De woningen en drie bedrijfspanden van de verdachten zijn doorzocht waarbij onder andere tapijtschelpen, machines en contant geld in beslag zijn genomen.

De NVWA startte een strafrechtelijk onderzoek na verschillende anonieme meldingen over mogelijk het op grote schaal illegaal vangen en verhandelen van tapijtschelpen op het Veerse Meer. Naar aanleiding van deze meldingen volgde een onderzoek. Dit leverde voldoende concrete informatie om in de nacht van 19 op 20 maart in te grijpen. Politie en de FIOD ondersteunde NVWA bij het onderzoek dat onder leiding van het Functioneel Parket staat.

Actie NVWA

Tijdens de actie zagen de inspecteurs en rechercheurs van NVWA  dat een aantal mannen op het Veerse Meer een grote hoeveelheid tapijtschelpen opviste. Zij laden de vangst in een auto geladen, waarmee een van de mannen naar een bedrijfspand reed. De stropers en een handelaar werden vervolgens aangehouden.

“De NVWA-IOD doet nader onderzoek naar de omvang van deze stroperij door de verdachten”, meldt NVWA. “Uit voorzorg is beslag gelegd op bankrekeningen, woningen en auto’s. Wanneer er beslag ligt op vermogen, kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt. Want misdaad mag niet lonen.”

Tapijtschelpen

Tapijtschelpen behoren tot de familie van Venusschelpen. Ze zijn ook wel bekend als palourde, clovisse of vongole. Deze schelpdieren worden levend verhandeld en vaak gebruikt voor pasta's en zeevruchtenplateaus. NVWA trof bij de inval levende tapijtschelpen aan en gaat deze terug zetten in het water. 

Stroperij 

Visstroperij of illegale visserij is vissen zonder vergunning. NVWA: "Dit is schadelijk voor het milieu, voor de natuur en voor de mens. Visstroperij beschadigt watergebieden, verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren in wateren en plassen. Ook is visstroperij nadelig voor de beroepsvisserij en de sportvisserij. Daarnaast is er een risico voor de voedselveiligheid, omdat er geen enkele vorm van controle is en de herkomst van gestroopte vis en schelpdieren niet bekend is. De NVWA pakt samen met andere handhavende organisaties visstroperij dan ook stevig aan."

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?