3D Printing biedt veel mogelijkheden voor de voedingsmiddelenindustrie. Zo kan deze relatief nieuwe techniek gebruikt worden voor de productie van hoogwaardige onderdelen voor machines, vertelt Eva Hofland van Oceanz 3D Printing op Food Technology.

Volgens Eva Hofland komt 3D Printing snel op. De techniek maakt het mogelijk om snel van idee naar 3D product te gaan en zo de ontwerpfase te versnellen. De technologie verbetert continu wat resulteert in functionele eindproducten. Industriële 3D Printers kunnen snel hoogwaardige voedselcontactmaterialen produceren. Dit kan in grote volumes en met veel minder levertijd dan de normale producten.

Hofland geeft als voorbeeld de nozzles die bijvoorbeeld gebruikt worden voor het opspuiten van koekjes. Deze worden normaal gesproken met laswerk gemaakt, een langdurig proces. De 3D Printer kan dit niet alleen veel sneller, maar biedt ook meer mogelijkheden. Zo kan deze techniek makkelijk honderd identieke of juist honderd verschillende nozzles produceren.

Eva Hofland Eva Hofland (© Oceanz 3D Printing)  

Voedselcontactmateriaal

Voor de voedingsmiddelenindustrie is het belangrijk dat de materialen uit de 3D Printer voldoen aan de eisen voor voedselcontactmaterialen. Deze zijn allemaal vastgelegd in EC1935/2004. Hofland benoemt de vier belangrijkste aspecten. Namelijk materiaaleisen, proceskwaliteit (GMP), traceerbaarheid en verklaring. Het materiaal mag natuurlijk geen gevaarlijke stoffen bevatten en mag niet migreren met het voedselproduct.

Het is belangrijk dat alle aspecten volledig geborgd worden. Oceanz 3D Printing heeft momenteel vier materialen voor voedselveilig contact die volledig geborgd worden. Oceanz PA12, Oceanz PA11 Blue, Oceanz Metal Detect en RVS. Voor alle vier geldt dat de productiekwaliteit geborgd is, het is reproduceerbaar, schoon en de grondstoffen zijn traceerbaar.

Mogelijkheden 3D Printen

De mogelijkheden voor 3D Printing zijn eindeloos, meldt Hofland. Ze eindigt haar lezing met een aantal voorbeelden. Zo kan de techniek gebruikt worden voor machineonderdelen, zoals een asverbinding of smart grippers. Een ander voorbeeld zijn foliegeleiders. Dit is nu, evenals de eerder genoemde nozzles, handwerk. Met de 3D Printer kan dit allemaal veel sneller. “Het is slim, efficiënt, hygiënisch en voedselveilig”, besluit Hofland.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?