Machinefabriek Bakker uit Yerseke, producent van mosselverwerkingsapparatuur, is winnaar van de Schelpdier Duurzaamheidsaward. Het bedrijf won de prijs met de volledig afbreekbare mosselsok, gemaakt van biopolymeer.
Mosselsokken worden in de hangmosselkweek en bij mosselzaadinvanginstallaties gebruikt om mosselzaad ‘op te sokken’: sokvormige kokers gevuld met mosselzaad hangen in het water om uit te groeien tot consumptiemosselen. De sok vergaat na ongeveer een maand, als de mosselen zich voldoende aan elkaar gehecht hebben.
Mosselsok
De traditionele mosselsok is van katoen en veelal niet duurzaam geproduceerd. In de mosselkweek wordt jaarlijks wereldwijd 5400 ton katoen gebruikt. Bij de teelt van katoen wordt veel water en grote hoeveelheden pesticiden gebruikt. Daardoor is het voor mosselbedrijven vrijwel niet mogelijk een groen certificaat te krijgen, ondanks de verder duurzame productiemethode. De nieuwe mosselsok kan daarin verandering brengen.
De duurzame mosselsok is gemaakt van thermoplastisch materiaal en andere polymeren. De productie daarvan vindt plaats zonder pesticiden en met minimaal gebruik van water. De sok is volledig afbreekbaar in zeewater. Momenteel worden tests gedaan met het materiaal bij Blackshell musselfarm in Ierland. De firma Bakker verwacht het product op korte termijn op de markt te kunnen brengen.
Genomineerden
Eigenaar Wim Bakker kreeg de prijs op 16 januari uitgereikt tijdens de Schelpdierconferentie in Deltapark Neeltje Jans te Vrouwenpolder. De andere genomineerden waren kweek- en handelsbedrijf World of Oysters en toeleveranciers Van Es Verpakkingen uit Yerseke en Franken Machines/VAM Watertech uit Borssele.