Kritiek op nieuw EU controlesysteem visserij

2 juni 2023 Paul Einerhand via Unsplash

Gisteren publiceerden we een bericht vanuit Europêche over het bereikte politieke akkoord over een nieuw Europees controlesysteem voor de visserij. Vanuit de sector komt er veel kritiek, met name over het cameratoezicht. De vissers krijgen steun van verschillende Europarlementariërs.

De Europese beleidsmakers bereikten dinsdagavond 30 mei een akkoord. Dit omvat onder andere afspraken over camera’s aan boord van schepen langer dan 18 meter, bewakingsapparatuur voor het motorvermogen, een tolerantiemarge van 10 procent per soort, en verplichte geolocatiesystemen en elektronische logboeken.

Reactie Vissersbond

Op de website van de Nederlandse vissersbond staat een uitgebreide uitleg over wat het akkoord precies in houdt. Over het cameratoezicht is de bond duidelijk. “Eerst een onwerkbare aanlandplicht geforceerd invoeren en kort daarna camera’s aan boord verplichten. De EU staat ver af van de visserijpraktijk en lijkt daar ook geen oog voor te hebben”, zegt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond in het bericht.

Reactie EMK Vissers

“Vissers zijn buiten zinnen over de zoveelste EU-maatregel”, reageert EMK Vissers op onze Facebookpagina op de berichtgeving. “Big Brother en onuitvoerbaar. Vergeet niet dat CCTV wordt ingevoerd om de onuitvoerbare en tegennatuurlijke aanlandplicht te controleren. Die verplicht alle gevangen vis, ook levensvatbare ondermaatse en niet-marktwaardige vis, dood aan te landen, terwijl die vis altijd deels levend en deels als voedsel voor ander zeeleven terug in zee werd gezet werd. De aanlandplicht en CCTV zijn rampzalig voor de visstand en voor de visserij. Ook de vishandel en -verkoop gaan dat merken.”

Reactie Europarlementariërs

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) was een van de onderhandelaars en laat weten tegen het akkoord te zijn. “De hele regeling is gestoeld op een diep wantrouwen tegen vissers. Beter zou zijn als Brussel eerst de eigen verplichtingen tegen het licht had gehouden: sommige zaken zijn nu eenmaal onwerkbaar.” Hij vindt het cameratoezicht de zoveelste “onwerkbare maatregel” en vindt het tijd om de aanlandplicht juist af te schaffen omdat deze niet werkt.

Ook Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie) en Annie Schreijer-Pierik (CDA), beiden lid van de christendemocratische fractie, hebben laten weten tegen het eindakkoord te stemmen. Van Dalen: “Het verplichten van cameratoezicht aan boord bij schepen van 18 meter en langer is een slag in het gezicht van de vissers. Het geeft aan dat vissers worden gewantrouwd. Ook is de gekozen grens van 18 meter vooral nadelig voor vissersschepen uit onder andere Nederland: landen met een grote vloot kleine schepen, zoals Frankrijk of Italië, hebben hier veel minder last van.”

“Vissers worden hierdoor opnieuw gepakt, voor de zoveelste keer”, vult Schreijer-Pierik aan. “Terwijl zij juist waardering en vertrouwen verdienen voor de wijze waarop zij dagelijks ons van zeer gezond voedsel voorzien en de echte hoeders zijn van onze zeeën.” Ze noemt het wederom een pijnlijk voorbeeld van hoe vooringenomen veel Europarlementariërs zijn: “Onze vissers dragen al meer dan twintig jaar bij aan een verminderde visserijdruk en vergroting van de visbestanden, juist en vooral in de Noordzee. Ze brachten hiervoor offers: veel schepen en talloze vissersbanen zijn verdwenen. De sector verdient een pluim in plaats van een afstraffing met cameratoezicht.”

Altijd op de hoogte blijven?