Politiek akkoord over nieuw EU-controlesysteem visserij

1 juni 2023 Redactie Vismagazine Paul Einerhand via Unsplash

 

Na vijf jaar onderhandelen ligt er een politiek akkoord op tafel over de herziening van het EU-controlesysteem voor de visserij. Dit omvat onder andere nieuwe regels voor cameratoezicht en de tolerantiemarge. Vanuit de vissector en politiek is er kritiek op de plannen.

De Europese beleidsmakers bereikten dinsdagavond 30 mei een akkoord. Hiervoor namen zij volgens Europêche cruciale beslissingen genomen. De Europese visserijorganisatie zet een aantal van de belangrijkste maatregelen op een rij.

  • Verplichte camera’s aan boord van schepen langer dan 18 meter die een hoog risico vormen op het niet naleven van de aanlandingsplicht. Lidstaten kunnen ook het gebruik van cameratoezicht verplicht stellen voor andere doeleinden en voor kleinere vaartuigen.
  • Bewakingsapparatuur voor het motorvermogen wordt verplicht voor bepaalde vaartuigen die gebruik maken van actief vistuig.
  • Er komt een tolerantiemarge – de toegestane foutmarge tussen de aan boord gemaakte vangstschattingen en de daadwerkelijke aanlandingen – van 10 procent per soort. Met daarbij bepaalde flexibiliteiten voor vangsten van minder dan 100 kg en voor de kleine pelagische en tropische tonijnvisserij vanwege hun specifieke kenmerken.
  • Geolocatiesystemen en elektronische logboeken worden na overgangsperioden geleidelijk verplicht voor kleinschalige vissersvaartuigen.
  • Harmonisatie van overtredingen en vaststelling van minimumsancties. Gelijke behandeling van het speelveld in de verschillende EU-wateren.
  • Betere invoercontroles en consumentenbescherming door middel van moderne traceerbaarheidstools zoals de EU-brede digitale databank van vangstcertificaten (CATCH).
  • Beter toezicht op recreatievisserij door registratie, vergunningverlening en elektronische gegevensverzameling van hun vangsten.

Reactie Europêche

“We waarderen de inspanningen van de Parlement en de Raad om compromissen te sluiten en flexibiliteit in te voeren voor de uitvoering van de toekomstige controleregels”, reageert Daniel Voces, algemeen directeur van Europêche. “De introductie van camera's en andere besturingsapparaten vindt de sector opdringerig, maar een positieve ontwikkeling is het vermijden van een live stream. Het is nu tijd om na te gaan of het politieke akkoord de basis legt voor een duidelijk en efficiënt systeem dat garant staat voor een gelijk speelveld, werkbare regels, acceptabele controlemiddelen en het leven van vissers over het algemeen makkelijker maakt.”

Vervolg

De Raad en het Parlement moeten de komende maanden dit politieke akkoord officieel bekrachtigen door in tweede sessie. Europêche verwacht dat de sommige nieuwe regels, zoals de CCTV of de bewakingsapparatuur voor het motorvermogen, over vier jaar verplicht worden. Ook de sector gaat de definitieve tekst analyseren en beoordelen of er een goede balans is tussen effectieve controleregels enerzijds en de hoogte van kosten, bureaucratie en werkbaarheid van de regels anderzijds.

 

 

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) heeft al laten weten dat hij het niet eens is met het cameratoezicht. “Het is de ene onwerkbare maatregel stapelen op de andere onwerkbare maatregel“, aldus Ruissen.

Bron: Europêche

Altijd op de hoogte blijven?