Helders museum maakt monument van viskotter HD4

17 mei 2023 Redactie Vismagazine Pixabay

 

De sanering van de visserij maakt veel emoties los. Daarom wil het Helders Museum een monument creëren voor de visserij. Dit moet gemaakt worden van de in februari gesaneerde viskotter HD4. Hiervoor keerden op 12 mei delen van de boeg en het achtersteven terug naar Den Helder.

“De teloorgang van de Helderse visserij maakt binnen de Helderse gemeenschap veel emoties los”, staat er op de website van het museum. “Om deze emotionele gebeurtenis een plek te kunnen geven zijn er op initiatief van het Helders Museum, met akkoord van de voormalig eigenaren de familie Bais, kenmerkende delen van de kotter uitgesneden door scheepssloperij Hoeben RDM uit Kampen.”

Monument

Het museum wil de scheepsdelen van de HD4 gebruiken voor een monument, maar is nog bezig met het ontwerp. Samen met Zeestad staal Den Helder, waar de delen momenteel te zien zijn, denkt het museum na over “een passende en waardige invulling voor deze delen. Voorop staat dat we een eerbetoon aan de Helderse visserij willen neerzetten, waarbij deze delen als basis moeten gaan dienen. We vragen hierbij wij hulp van het publiek om mee te denken over een passende invulling.”

Crowdfunding

Niet alleen kan het publiek meedenken over het uiterlijk van het monument, ook kunnen ze hier financieel aan bijdragen. Daarvoor heeft het museum een crowdfunding gestart. “Om alle plannen te kunnen verwezenlijken is er een aanzienlijk bedrag nodig. Hiervoor vragen wij via crowdfunding een bijdrage van een ieder die het idee een warm hart toedraagt.”

Altijd op de hoogte blijven?