De kweek van vis wordt wereldwijd steeds belangrijker om aan de vraag naar gezonde en duurzame eiwitten te voldoen. Ook in Nederland speelt kweekvis een steeds grotere rol, met duurzaamheid en kwaliteit als uitgangspunt van de kwekers. Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Janneke van der Linde van Kingfish Zeeland.
De ontwikkelingen bij Kingfish Zeeland gaan snel. Sinds de opening van de kwekerij van yellowtail Kingfish in Kats in 2018, gaat het er voor de wind. In datzelfde jaar produceerde het bedrijf al 600 ton vis op jaarbasis. In 2020 werd dat uitgebreid naar 1500 ton en in 2023 staat een nieuwe verdubbeling naar 3000 ton op de planning, met de benodigde uitbreiding qua kweekruimte, vertelt brand manager Janneke van der Linde. “Daarnaast bouwen we een nieuwe hatchery, met meer tanks met ouderdieren. We hebben nu dertien tanks, er komen er negentien bij. Dan hebben we 32 tanks met fingerlings.”
Kingfish Zeeland breidt ook uit naar Maine in de VS, waar een nieuwe kwekerij inclusief hatchery komt met een capaciteit van 6000 ton voor de Noord-Amerikaanse markt. Kingfish koos voor Maine in verband met de waterkwaliteit. “De bouw start in 2023. We sturen daar nu ook al vis heen, met reefers, om alvast de markt te masseren. Onze vis ligt in de VS bij Whole Food Market en wordt verkocht via het online platform Crowd Cow.”
Het visvoer heeft speciale aandacht bij Kingfish, in het kader van duurzaamheid. “Onze R&D afdeling is voortdurend bezig met kijken naar verbetering van het voer, samen met onze leverancier. We zijn onder meer bezig met het vervangen van vismeel door insecteneiwit. Het vismeel wordt weliswaar geproduceerd van afsnijdsels voor menselijke consumptie, maar het kan altijd beter,” aldus Van der Linde. “We hebben daarvoor een heel interessante onderzoekssamenwerking met studenten.”
Lage mortaliteit
Ook het recirculatiesysteem, waarin Kingfish haar vis kweekt, heeft vanaf het begin een hele ontwikkeling doorgemaakt. “De mortaliteit is heel laag. En dat percentage proberen we steeds verder naar beneden te krijgen.” De markt voor de duurzame yellowtail kingfish bevindt zich behalve in Nederland in Italië, Frankrijk, Engeland, Spanje en Portugal. “We leveren er aan groothandels en in Frankrijk en Italië ook aan de retail.” De Nederlandse markt beslaat 25 procent van de totaalproductie. “Vooral hele vis en een kleiner deel filet. Onze vis gaat vooral naar de horeca. We krijgen bij de uitbreiding ook een mooie demokeuken, een laaddok en een eigen verwerkingsruimte. Nu gebeurt dit nog op de afslag van Colijnsplaat. Daarmee maken we opnieuw een kwaliteits- en efficiencyslag.”
Dit is het eerste deel van de rondvraag 'Nederlandse viskwekers zetten grote stappen'. Volgende week volgt deel 2. De complete rondvraag staat in Vismagazine 8-2022. Nog geen abonnee? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine.
|