Toekomst

28 november 2023 Lennart Kik

BLOG | Heeft u de foto op de cover van deze editie van Vismagazine goed bekeken? Het ziet eruit als een mooi gebakken stukje visfilet geflankeerd met aardappeltjes, tomatensalade en groene asperges. Niet verkeerd toch? In werkelijkheid gaat het om een zogenoemde ‘visvervanger’ die is geproduceerd door de Van Loon Group in het Brabantse Son. Doet dat bij u een belletje rinkelen? Waarschijnlijk niet. Het bedrijf is bekend als horecaslager en vleesproducent en richtte enkele jaren terug de No Meat Today Company op. Zo zijn ze begonnen met het maken van vleesanaloge producten op basis van alternatieve eiwitten. Ze wisten al dat ze lekkere vleesproducten maakten en dachten: we kunnen met onze vleesvervangers de smaak van vlees evenaren. Dat dit is gelukt, blijkt onder meer uit de goed gevulde prijzenkast van No Meat Today.

De ontwikkeling kreeg een boost toen het bedrijf vorig jaar een nieuwe, inmiddels gepatenteerde ‘basisgrondstof’ voor vleesvervangers ontwikkelde. FiberFort™ is plantaardig en wordt gemaakt van erwteneiwit. Dankzij de lange vezels heeft het dezelfde structuur als vlees. No Meat Today maakt er plantaardige visproducten van, zoals kibbeling en calamaris. En ook de ‘visfilet’ die op de coverfoto prijkt. 

Simon de Visscher is inmiddels drie jaar actief als Vegan Visboer. Hij merkt dat de markt van visvervangers zich op een kantelpunt bevindt. Vooral horeca en foodservice weten hem beter te vinden. “Veel cateraars en restaurants serveren bijvoorbeeld vegan bitterballen en sauzijzenbroodjes. Dat geldt ook voor ziekenhuizen en gemeentelijke instellingen. Het personeel daar is vaak bewust bezig met hun voeding. Een groot deel van het assortiment wordt er plantaardig, zodat het voor iedereen beschikbaar is.” Volgens De Visscher zijn visvervangers “de snelste groeier in het retailschap”. Reden om nu de stap te zetten naar de retail en het buitenland. Zo voert het Belgische Delhaize al enkele producten van de Vegan Visboer en ook een aantal retailers in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanië toont interesse. 

Kort geleden sprak ik met Geert Hoekstra en Kees Taal over de opvallende innovatie van het Leuvense Fish way. Het bedrijf is een pionier in zogenoemde cellulaire kweek. Het product dat hier wordt gekweekt is nogal atypisch. Het is gemaakt van vis, maar dan zonder verontreiniging, pathogenen, koppen en graten. Wat rest is een klompje cellen. Science fiction? Voorlopig wel. Behalve in Singapore is er geen enkel land waar cellulaire kweek voor de consumentenmarkt wettelijk is toegestaan. Het duurt nog wel even voor we deze vis op het kerstmenu kunnen zetten.

Altijd op de hoogte blijven?