Elke dag verbeteren

10 december 2019 Rinus de Rijder
Foto: Pxhere

Niet alleen onze studenten doen elke dag nieuwe kennis op. Ook onze opleidingen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zo blijven we bij de tijd en kunnen we aansluiten op maatschappelijke ontwikkelingen en vragen uit het bedrijfsleven.

Sinds dit jaar krijgen mbo-instellingen meer ruimte om te bepalen hoe zij hun kwaliteit kunnen verbeteren. De overheid stelt extra geld beschikbaar voor verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, maar het volledige bedrag krijgt een opleiding pas als er aantoonbare resultaten zijn geboekt. Elke mbo-school kiest zelf op welke kwaliteitsthema’s de focus ligt en stelt zijn eigen doelen vast.

Van woorden naar actie

SVO koos in 2019 voor de volgende thema’s: innoveren van het onderwijs, kwaliteit van het onderwijs, professionalisering van medewerkers, onderwijs arbeidsmarkt en doorstroom ­vo-mbo-hbo. “Waar het om gaat is dat deze mooie woorden echt iets gaan betekenen”, zegt Rinus de Rijder, onderwijsmanager SVO vakopleiding food. “Dat we concrete stappen zetten waar onze studenten en de foodbranche iets aan hebben. Per vernieuwingsthema is er daarom een team samengesteld dat zich daar een dag in de week mee bezighoudt.”

Inspelen op onderwijsbehoefte

Vernieuwing van het onderwijs sluit altijd aan op ontwikkelingen in de praktijk. De afname van het aantal mbo-studenten is bijvoorbeeld een van die ontwikkelingen waar de teams rekening mee moeten houden. “Er zijn minder jongeren, dat is een demografisch feit. Maar er zijn wel miljoenen Nederlanders die een leven lang ontwikkelen. De behoefte aan meerjarige, complete opleidingen op locatie neemt hierdoor af en leren in kleine stukjes – deels digitaal – wordt populair. Ieder bepaalt voor zich welke specifieke kennis en vaardigheden nodig zijn voor een volgende stap in zijn of haar ontwikkeling. Hier gaan wij ons onderwijs­aanbod op laten aansluiten, waarbij we telkens kijken naar welke rol nieuwe technologie hierin kan spelen.”

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager

SVO Vakopleiding

SVO vakopleiding food
Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel. 030-2758101
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

Altijd op de hoogte blijven?