Ooit begon Martijn Houwaart met een bijbaantje bij Dirks Vishandel in Katwijk. Nu volgt hij de mbo-opleiding Bedrijfsleider vers bij SVO vakopleiding food en kan hij het geleerde direct in de praktijk brengen in de nieuwe vestiging van Dirks, die in februari werd geopend. 

Op de middelbare school wist Martijn al dat het ondernemerschap hem aansprak. “Een eigen zaak vond ik aantrekkelijk, maar ik wist nog niet wat ik precies wilde. Het werk in de viswinkel begon ik wel steeds leuker te vinden en daar vroegen ze of ik – op hun kosten – de SVO-opleiding tot Verkoopmedewerker vis zou willen gaan volgen. Dat aanbod heb ik aangenomen. De combinatie van werken en leren beviel mij goed. Na het behalen van mijn diploma, leerde ik door voor visspecialist en nu volg ik de opleiding tot bedrijfsleider.”

Klanten winnen

“Het komt allemaal heel mooi samen”, zegt Martijn. “Samen met mijn collega Machiel Kuiper opende ik in februari een nieuwe vestiging van Dirks Vishandel. Alles wat in de opleiding aan bod komt, kan ik dus gebruiken in de praktijk: of het nu gaat om leidinggeven, het maken van een ondernemersplan of marketing.

“De nieuwe winkel hebben we overgenomen in een voor ons nog onbekende buurt. Het is dus belangrijk om te onderzoeken waar de mensen hier interesse in hebben. Dat is ook iets waar de opleiding aandacht aan besteedt. De winkel die hier eerst zat, was meer traditioneel, terwijl wij bijvoorbeeld een ruim assortiment aan ‘kant-en-klaar’ aanbieden, denk aan sushi en salades. We laten mensen proeven en kijken naar de reacties en of ze terugkomen. We doen er alles aan ze voor ons te winnen.”

Martijn heeft drie SVO-studenten onder zijn hoede: “Het is leuk om jonge mensen in de zaak te begeleiden. Aangezien ik zelf kortgeleden de opleidingen deed die zij nu volgen, herken ik er veel van. Dan denk ik ‘o ja die opdracht ging bij mij fout, dit moet je even anders aanpakken’. Het is ook weer tijd om voor mezelf een nieuw doel te stellen. Daar ben ik nog niet over uit. Eerst maar eens de nieuwe vestiging op orde brengen.”

SVO logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?