Creatieve hapjes voor Haring Race

28 juni 2019

Haringdag-Spakenburg-2019-51-kl-200x300 Haringhapjes gemaakt door studenten van SVO.

Van haringbonbons tot haring-poké bowls: negen studenten van de mboopleiding Generation Food van SVO vakopleiding food bedachten zeven creatieve haringhapjes om uit te delen tijdens de Nationale Haring Race. Met succes: “Ze wilden laten zien dat je met haring alle kanten op kunt.”

Op 12 juni vond in Bunschoten-Spakenburg de Nationale Haring Race plaats. SVO werd gevraagd of haar studenten bijzondere hapjes met haring wilden maken en uitdelen. “Dat vonden wij een prachtige laatste opdracht voor de afstuderende studenten van onze voltijds mbo-opleiding Generation Food”, vertelt docent Carola Post. “De studenten waren ook laaiend enthousiast.”

Ze gingen eerst aan de slag met het brainstormen over hapjes waarin haring is verwerkt. “Ze wilden laten zien dat je met haring veel meer kunt doen dan alleen de standaard bereidingen”, zegt Carola. “De studenten bedachten zestien verschillende hapjes en daar zaten heel wat creatieve ideeën tussen. Haringbitterballen, haringkoekjes, sushi: er kwam van alles langs. Uit deze lijst selecteerden ze uiteindelijk zeven gerechtjes. Ze oefenden met bereiden en pasten recepten aan tot ze helemaal tevreden waren.”

Van haringbonbon tot haringwrap

De zeven hapjes waren heel verschillend. Zo bedachten de studenten de haringbonbon, gemaakt van haring, roggebrood en bieslook, en een mini-poké bowl met rijst, haring en groenten. Verder maakten ze een traditionele bietensalade met haring, een haringsalade met appel en haring op een crackertje met bietjes, rucola en honing-mosterddressing. Tot slot was er de haringwrap, met komkommer en zachte roomkaas.

“Tijdens de Nationale Haring Race maakten ze in totaal 1250 hapjes klaar en dat was flink aanpoten”, zegt Carola. “Maar het resultaat was geweldig en de studenten vonden het erg leuk om te doen. Ze lusten nu zelfs allemaal haring, wat in het begin niet het geval was.”

Altijd op de hoogte blijven?