Dit is geen standaard viswinkel, dit is een juweeltje. Noëlle Bensi, afgestudeerd psychologe, moeder van twee kleine kinderen, zei haar uitstekende baan als case manager op en opende midden in coronatijd haar eigen viswinkel: De Visjuwelier in Capelle aan den IJssel.

Foto's: Smitto

Counterbakken kost extra meters. Maar dat ziet Noëlle Bensi, supertrotse eigenares van De Visjuwelier, anders. Zij wil dat klanten álles kunnen zien, van vis in de toonbank tot het schoonmaken en verpakken, en van de bereiding van de heerlijke gerechten tot het vis bakken in de super strakke elektrische Smitto-bakoven. De Visjuwelier is dan ook dé eye-catcher in het overdekte, mooi gerenoveerde winkelcentrum de Koperwiek in Capelle aan den IJssel. Midden in coronatijd openden Noëlle en haar man Tarik El Azzouzi er De Vis­juwelier. Vanaf het begin loopt het storm.

Kijken en kiezen

De Visjuwelier_smitto_2

Neem deze gewone donderdagmorgen in april. Er is constant aanloop. De een haalt opgemaakte schalen oesters en kreeft op, een ander kiest vis en zelfgemaakte salades uit, de volgende klant bestelt kibbeling. Noëlle haalt de kabeljauw door het beslag. Drie pannen heeft haar elektrische Smitto. De computersturing zit aan de zijkant. Waar mensen ook staan, ze hebben het volle zicht op de toonbank, op het vis bakken en op de werktafels en de oven daarachter, waar een scala aan gerechten wordt bereid. Ook de snij- en inpaktafels, de broodjescorner en het haringmeubel zijn perfect uitgelicht.

Ruiken en proeven

De Visjuwelier_smitto_3

De gebakken kibbeling ruikt heerlijk, de vis is sappig en het krokante korstje dun. Hij smaakt zoals beloofd: alsof een zeemeermin je kust. “Vis mag je ruiken”, lacht Noëlle. “Het ruikt hier altijd zo lekker dat het vrijwel onmogelijk is om niet even binnen te lopen. Mensen komen voor een haring en gaan weg met mijn zelfgemaakte paella of visbami. Gerechten smaken geen dag precies gelijk, ik probeer altijd weer iets uit. Klanten vinden dat leuk; ze proeven en keuren mee. Dat koken heb ik van mijn deels Surinaamse moeder. Zij is de koningin van het creatieve koken. Mijn vader had altijd een viswinkel en haalt nu voor ons dagelijks vis uit Scheveningen. Van hem heb ik die liefde voor vis.”

Glutenvrije woensdag

De Visjuwelier_smitto_4

Die zeemeerminnen-beleving zit ‘m ook in de verse olie en de Smitto Allegro bakoven. Met één druk op de knop laat Noëlle de olie wegpompen en tilt ze het daarin hangende elektrische verwarmingselement omhoog. Schoonmaken is kinderspel. Met een tweede knop gaat gefilterde olie naar de volgende pan. Morgen wordt hij vervangen, dan is ie oud. De capaciteit van de pannen is hoog; de verwarmingselementen zorgen voor een zeer korte hersteltijd zodat de olie op temperatuur blijft. Elke woensdag is alles extra schoon: dan is het een compleet glutenvrije dag. En daarvoor komen mensen van heinde en verre.

Betaalbare beleving

De Visjuwelier_smitto_5

Twee meter toonbank is nu nog ingericht als zelfbediening. Maar binnenkort ligt daar een scala aan verse vis op ijs. Dan kunnen klanten vis uitkiezen die Noëlle ter plekke naar wens bereidt. Om mee te nemen of in het ‘restaurant’ te eten. Dit zitgedeelte is bijzonder stijlvol: open, uitnodigend en toch intiem. In de ‘open wand’ tussen het winkel- en het zitgedeelte staat een keur aan wijnen.

Noëlle: “Hier krijg je een betaalbare beleving met eten dat in een restaurant niet misstaat.” Gouden lampen en letters, Italiaans behang met vissen, glanzende Spaanse azuurblauwe tegeltjes, op elk detail is gelet. Je kijkt je ogen uit, tot je bestelling komt. Want dan heb je alleen nog oog voor de gerechten. Makreel Américain, forel champagne, zalmbonbon, wakame en nog veel meer: alles vers en watertandend lekker.

Kloppend hart

Mensen willen serieus weten waar de vis vandaan komt, zegt Noëlle. “Waarom kosten lekkerbekken 3 voor 10 euro? Wat zijn halfwilde garnalen? Waar komt een vis vandaan? Hoe duurzaam is de verpakking? Mensen stellen op prijs dat ik zelfs de rijst voor de paella zelf kook. Dat ik exclusieve glutenvrije bloem uit Zeeland haal. Ik leg alles uit, ook op social media.”

Zo heeft Noëlle elk detail uitgewerkt - van inrichting tot invulling. Daarnaast is ze erkend SVO-leerbedrijf en doet ze mee aan re-integratietrajecten. “Iedereen moet een kans krijgen.” Ze bedenkt en bereidt tientallen gerechten zelf, ze is kortom het kloppende hart van De Visjuwelier. De kruiden, de mix aan culturen, de hartelijkheid, het verlangen om mensen heerlijke, gezonde gerechten voor te schotelen... Je mag rustig stellen dat Noëlle de standaard heeft verheven tot iets exclusiefs.

Smitto_logo

Smitto
Middellandse Zee 9
3446 CG Woerden
www.smitto.nl

Altijd op de hoogte blijven?