Visvrienden maken hun droom waar

6 december 2022 Edwin Rensen
De tweede winkel van Jurian van de Graaf en Sjaak van der Spek is gevestigd in hartje Gouda, aan de Lange Tiendeweg
(foto: Herbert Wiggerman). 

Ze kennen elkaar sinds de pubertijd. En nu zijn ze compagnons. Sjaak van der Spek en Jurian van de Graaf openden in hartje Gouda hun tweede visspeciaalzaak. “En daar treffen we een compleet ander publiek dan in winkelcentrum Bloemendaal.”

De jonge ondernemers Sjaak van der Spek (27) en Jurian van de Graaf (25) zijn ‘realistisch ambitieus’. Ze werken graag hard en veel, maar overdrijven het ook niet. Juist een goede balans tussen werk en privé stelt hen in staat een tweede winkel te openen zeggen ze. “Toen we in 2019 met onze eerste zaak in het overdekte winkelcentrum Bloemendaal van start gingen, reisden we nog iedere ochtend om 5 uur naar de afslag in Scheveningen om de vis op te halen en te onderhandelen over de vangst van de dag”, blikt Van de Graaf terug op de beginperiode van beider ondernemerschap.

Het ondernemersduo leerde snel. “Wil je dit vak volhouden en de goede sfeer in de winkel overdag bewaken, dan moet je bepaalde concessies doen. Na een paar maanden hebben we besloten niet meer voor dag en dauw op te staan en de vis te laten leveren door onder meer Fix Fisch, Ouwehand Viswerking en Vishandel Plugge. Hierdoor beginnen we zelf frisser aan de dag”, legt Van de Graaf uit.

Voordat hij zelf ondernemer werd, deed hij werkervaring op bij visspeciaalzaak Kees Vrolijk in Gouda, een viskraam op de Markt in Gouda en was hij een tijd bedrijfsleider bij vishandel Bram van Diermen in Rotterdam.
“Je moet niet altijd als ondernemer alles zelf willen doen. Het team wordt dan te afhankelijk van de ondernemer”, vult compagnon Sjaak van der Spek aan. “Al snel leerden we dat we ook los moeten laten, anders sta je over dertig jaar nog extreem veel uren te maken. Dat heb ik op andere plekken wel gezien. We vinden het beiden belangrijk dat ons personeel ook van alle markten thuis is. Of het nu gaat om fileren, haring snijden of een quiche met gerookte zalm maken. Iedereen doet alles hier en we merken dat het personeel daardoor gemotiveerd raakt.”

Passie voor vissen

Vishandel Groene Hart_Foto Herbert Wiggerman_2

In het centrum gaan klanten voor iets luxere specialiteiten dan in het overdekte winkelcentrum Bloemendaal (foto: Herbert Wiggerman).

Een keer kwam het al heel goed van pas toen Jurian van de Graaf vanwege de ziekte van Pfeiffer drie weken was uitgeschakeld. De bedrijfsactiviteiten konden gewoon doorgaan. Van de Graaf en Van der Spek willen zelfs zover gaan dat ze dankzij deze manier van werken in staat zijn geweest een tweede winkel te openen aan de Lange Tiendeweg, hartje Gouda. Jurian: “Anders was dat niet gelukt. We hebben tijd en ruimte over om ook een andere winkel onder onze hoede te nemen.”

De twee, die ieder een dag in de week vrij hebben, namen de visspeciaalzaak van Kees Vrolijk over die graag wat anders wilde gaan doen na zoveel jaren in de visbranche gewerkt te hebben. De twee twintigers leerden elkaar zo’n elf jaar geleden kennen tijdens het vissen, in eerste instantie in en rond Gouda. Later visten ze ook op andere stekken in binnen- en buitenland op onder meer snoekbaars, zeebaars en meerval.

De passie voor vis nam steeds meer toe. Van der Spek besloot dan ook al op 17-jarige leeftijd om op zaterdag eveneens bij de eerder genoemde Kees Vrolijk te gaan werken. Een mooie bijbaan, waar hij gelukkig van werd. Toch zag het er niet altijd naar uit dat hij dit werk zou gaan doen; hij behaalde immers het diploma hbo Commerciële Economie aan de Hogeschool Rotterdam. Daar studeerde hij af met een onderzoek naar de online shopper bij John West. Dat dan weer wel.

Je moet niet als ondernemer alles zelf willen doen

Het bloed kroop waar het niet gaan kon. Na een korte periode in de verzekeringen, zagen Sjaak en Jurian in 2019 dat een Visgildewinkel in het Goudse winkelcentrum Bloemendaal te koop stond. Ze raakten enthousiast en het duo kocht de winkel. “We hebben wel gelijk wat wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn we geen lid meer van het Visgilde omdat we graag alles in eigen hand houden”, legt de oudste van de twee uit.

De taken zijn zo verdeeld dat Sjaak verantwoordelijk is voor de werkzaamheden achter de schermen, zoals de administratie, terwijl Jurian zich bezighoudt met de dagelijkse gang van zaken in de twee winkels. Het personeel hebben ze zowel in 2019 als nu bij de nieuwe winkel zoveel mogelijk aangehouden. Het is volgens het ondernemersduo het beste om niet gelijk alles te veranderen. De klanten zijn al vaak gewend aan de personeelsleden achter de vitrine.

Kassa met touchscreen

Vishandel Groene Hart_Foto Herbert Wiggerman_3

Presentatie verse vis. De ondernemers gaan hiervoor niet meer zelf naar de afslag in Scheveningen (foto: Herbert Wiggerman).  

Wel worden er uiteraard geleidelijk aan veranderingen doorgevoerd. Dat ging ook zo in 2019 en is nu in het hartje centrum van Gouda niet anders. Dat past ook bij een jongere generatie ondernemers. “Aanvankelijk hadden we in onze winkel in Bloemendaal een andere kassa, zeg maar een rekenmachine met een geldlade. Al snel schaften we een systeem van Avery Berkel aan, met touchscreen. Dat is veel efficiënter”, legt Sjaak uit. “In de nieuwe winkel hebben we al de beschikking over een modulair opgebouwd Bizerba-systeem.”

Tot beider verbazing is het publiek in de twee winkels totaal verschillend. “Dat kunnen we nu na een paar maanden wel zeggen”, aldus Jurian. “Het stadspubliek en de toeristen zorgen ervoor dat we in de nieuwe winkel een iets ander assortiment in de vitrine hebben liggen.” In hartje Gouda zijn de be­legde broodjes populair, maar ook het wat luxere segment zoals de sushi, oesters, viswraps, quiches, tataki, wakamesalade en tonijn met soya. In de andere winkel, met veel hoogbouw in de nabije omgeving, begroeten ze meer ouderen op de winkelvloer. Daar worden meer maaltijden verkocht zoals de visbami of roerbakvisschotel.

De omzet in de ‘Bloemendaalwinkel’ is dertig procent hoger dan in de stadswinkel, die zo’n drie kilometer verderop ligt. “In dit overdekte winkelcentrum profiteren we van collega­ondernemers, zoals drie grote supermarkten, een Hema en een Zeeman. Mensen lopen ook nog even bij ons naar binnen. Bovendien kent het winkelcentrum 750 parkeerplaatsen. In het centrum ben je ook wat meer afhankelijk van het weer en de bereikbaarheid van de winkel daar is natuurlijk iets problematischer. Toch zijn we heel tevreden over de omzetten”, zegt Sjaak. Nagenoeg alles wordt dus zelf gemaakt, zoals de huisgemaakte vissoep en kreeftensoep. Maar ook worden wel producten geïmporteerd zoals reuzengamba’s, sardines, Californische inktvisjes, Franse escargots en kingkrab uit Noorwegen.

Boswachter

Vishandel Groene Hart_Foto Edwin Rensen_4

Sjaak van der Spek houdt zich bezig met de administratie bezig (foto: Edwin Rensen).

Doordat ze veel verantwoordelijkheid krijgen zijn de personeelsleden zeer betrokken, zegt Juriaan die naast de vakopleiding Vis bij SVO ook een mbo-opleiding voor boswachter heeft gevolgd. “Als een van onze personeelsleden de quiche heeft gemaakt, is het eervoller om deze ook zelf te verkopen.”

Vishandel Groene Hart besteedt ook aandacht voor duurzaamheid. Bij de inkoop wordt gelet op verschillende keurmerken zoals MSC, ASC, Dolphin Safe en Pole & Line. Hardlopers in beide winkels zijn de wraps (met makreel, zalm en tonijn), kibbeling, haring, maaltijden (zoals paella met zeevruchten en tagliatelle met garnalen) en ovenschotels. Ook runnen de twee ondernemers een cateringtak. Met een gekoelde haringkar komen ze op locatie snijden. Bijvoorbeeld voor een netwerk­evenement, familiefeestje of vrijdagmiddagborrel. Ook kan een bbq-assortiment geleverd worden zoals gamba-, zalm­-, tonijn- en witvisspiezen. Ondanks dat ze een dag in de week vrij hebben, maken Jurian en Sjaak ieder zo’n 50 uur in de week. En op de vrije woensdag gaan ze samen… vissen.

Dit is een artikel uit Vismagazine 9-2022. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?