Collega’s Paul Groes en Bart Obdam volgden samen de mbo-opleiding Visspecialist bij SVO vakopleiding food en rondden vorig jaar de opleiding Bedrijfsleider vers af. Paul runt nu met zijn vader Fikke’s Vishoek in Blokker, met Bart als onmisbare rechterhand.

Dat Bart en Paul prima samen kunnen leren, bewezen ze al tijdens hun opleiding Visspecialist. “We willen niet voor elkaar onderdoen en dat levert goede cijfers op”, vertelt Paul. “Ook onze mbo 4-opleiding Bedrijfsleider vers hebben we cum laude afgerond.

Achter de schermen

Dankzij de opleiding van Bart en Paul zijn de verantwoordelijkheden in Fikke’s Vishoek verschoven. Bart: “Ik heb meer operationele taken overgenomen van Paul en zijn vader en zorgen dat de dagelijkse uitvoering goed draait. Ik ben uitgegroeid van een medewerker die zijn standaard takenpakket uitvoert, tot een leidinggevende die zelf meedenkt over de winkel. Dat is ook aan de opleiding te danken. Ik heb nu bijvoorbeeld meer financiële kennis. Als Paul er niet is, kan ik toch beslissingen nemen die in lijn liggen met de strategie van het bedrijf.” Paul: “Doordat Bart het dagelijkse reilen en zeilen voor zijn rekening neemt, kan ik meer doen achter de schermen. Zo heb ik het druk met de bevoorrading van palingrokerijen en met de financiële bedrijfsvoering.”

Horizon verbreed

De eindopdracht van Bedrijfsleider vers is het maken van een operationeel plan. Bart onderzocht manieren om Fikke’s Vishoek te verduurzamen en dat leverde een besparing op de energierekening op. Paul maakte een klant- en bedrijfsanalyse en bracht de sterke punten van de zaak in kaart. “De opleiding heeft ons veel opgeleverd”, zegt Bart. “Alleen al omdat we hem samen volgden met medewerkers uit de hele foodbranche. Allemaal gedreven mensen, die de zaken op hun eigen manier aanpakken. Dat heeft mijn horizon verbreed.”

Fikke’s Vishoek heeft ruimte voor een nieuwe BBL-student. 

SVO logo klein

SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?