Stage maakt student enthousiast over vis

27 oktober 2023 Karlijn Meulman Sijmen Bos
“Dit is de eerste opleiding die ik echt leuk vind”, zegt Sijmen Bos over de mbo-opleiding Allround food expert van SVO vakopleiding food. We krijgen veel verantwoordelijkheid en hebben een afwisselend lesprogramma. Door zijn stage bij de Makro raakte hij enthousiast over het werken met vis. 

Als je niet precies weet wat je wilt worden is het kiezen van de juiste opleiding best lastig, vertelt Sijmen. “Ik dacht eerst aan evenementenorganisatie en ben begonnen aan een slagersopleiding, maar dat was het niet. Toen zag ik de opleiding tot Allround food expert. Dat leek mij wel wat, je legt een brede basis waarmee je veel kanten op kunt. Het is de eerste opleiding die ik echt leuk vind en ik leer er veel, bijvoorbeeld over HACCP, klantcontact en kostprijsberekeningen.”

“Dat laatste vind ik wel lastig, ik ben totaal niet goed in rekenen! Gelukkig is de docent altijd bereid om extra uitleg te geven. De kooklessen zijn bij mij favoriet. We maken van alles, van bbq-spiezen en inktvis tot Indische gerechten. Om het geleerde in de praktijk te brengen moesten we een foodmarkt organiseren. Mijn groep verkocht citroenlimo, ginger beer, meat pie en scones. In een mum van tijd waren we uitverkocht!”

Verder in de vis

“Door stage te lopen ontdek je waar je wel en niet in verder wilt. Zo ben ik dankzij mijn stage op de visafdeling van de Makro enthousiast geworden over vis. Het interessante van werken met vis is dat het hele dier voor je ligt. Dat spreekt mij meer aan dan al in stukken gesneden vlees. Ik merkte dat de mensen van de visafdeling mij echt veel konden leren. Niet alleen afwegen, portioneren en verpakken, maar bijvoorbeeld ook over wat, wanneer, waar gevist kan worden.
Vraagt een klant mij nu om kabeljauw in de winter… Dan adviseer ik om eens skrei te proberen. Ook weet ik welke sausjes en marinades er lekker bij zijn. Na afloop van mijn stage vroegen ze of ik er wilde blijven werken. Dat zie ik wel zitten, maar daarvoor moet ik eerst mijn rijbewijs halen, zodat ik er wat makkelijker kan komen.”

SVO logo klein  
SVO vakopleiding food is een landelijke opleider en biedt een totaalpakket van mbo-opleidingen en trainingen. De opleidingen en trainingen sluiten aan op de praktijk en de docenten van SVO komen uit het vak.
www.svo.nl | info@svo.nl

Altijd op de hoogte blijven?