Mosselkaravaan in ere hersteld

15 september 2019 Petra Hermans-Taekema

De mosselkaravaan staat opgesteld om de mosselen door het hele land af te leveren. Deze oude traditie werd dit jaar in ere hersteld (foto: Petra Hermans-Taekema).

In Yerseke is op 26 juni het nieuwe bodemmosselseizoen ingeluid. Dat gebeurt elk jaar in de zomer met het opvissen van een eerste mandje op de Oosterschelde bij Yerseke. Dit jaar werd een oude traditie opgepakt: het uitrijden van de mosselkaravaan, een lange stoet vrachtwagens die het land intrekken om de eerste ladingen mosselen te bezorgen.

De eerste bodemcultuurmosselen zijn er een maand eerder dan vorig jaar toen het seizoen op 1 augustus startte. “Dat is de natuur, het is elk jaar anders”, verklaart Addy ­Risseeuw van PO Mossel. Er is voldoende aanbod en in alle maten. “De kwaliteit is prima; het vleesgewicht bedraagt zo’n 27 procent”, aldus Risseeuw. “Allemaal vitamientjes”, vindt ­mosselkweker Jos Steketee als hij de eerste mosselen aan boord van de YE100 naar binnen werkt. Het eerste mandje was even daarvoor ­opgevist door de YE110 en overhandigd aan de eregast van de dag, voetbalanalist Jan Boskamp, naar eigen zeggen een groot mosselliefhebber. Steketee is met meerdere collega­-mosselkwekers aan boord. Zo varen Leon Praet, Marinus Padmos en Julien Barbé ook mee. “De mosselen zien er goed uit. En nu maar hopen dat de consument er net zo van geniet als wij.”

Mosselkaravaan

Die consument hoeft niet lang op te wachten op verse mosselen. In het Zeeuwse dorp, vlakbij de haven staan zo’n 50 vrachtwagens vol mosselenopgesteld. De chauffeurs zijn klaar om te vertrekken. Om 12.30 uur geeft Jan Boskamp het startschot en de eerste wagen – van De Koeijer Transport – rijdt luid toeterend onder de ‘ereboog’ door, gevolgd door de lange stoet vrachtwagens van alle grote schaal- en schelpdierbedrijven uit Yerseke. Ze zijn op weg om hun vracht bij de vishandelaren, -winkels en horeca in heel Nederland maar ook andere Europese landen af te leveren. Ook uit Tsjechië is een delegatie. Een van de vrachtwagens zal die kant op gaan en de opdruk van de vrachtwagen is in het Tsjechisch. Alleen De Koeijer vervoert per seizoen al zo’n 50 miljoen kilogram mosselen naar zijn klanten. De mosselsector is blij met de herinvoering van de mosselkaravaan, waardoor hun product de extra aandacht krijgt, die het verdient.

Als de laatste vrachtwagen onder de boog door is gereden, wacht een mossellunch bij De Oesterij. Naast de genodigden zijn daar ook de winnaars van de wedstrijd op Facebook en Instagram van het Mosselbureau. En daarmee was het mosselseizoen echt ingeluid.

Altijd op de hoogte blijven?