Voor een mooie winkel met wat luxere vissoorten zijn klanten best bereid wat verder te reizen. Een levend bewijs daarvoor is Bosten Seafood in Heerlen. Het familiebedrijf van Roger en Tanja Bosten is een begrip bij visliefhebbers in heel Limburg en de Duitse grensstreek.
Foto's: Bosten Seafood en Jean van Pol
Van buiten lijkt de winkel van Bosten Seafood aan de Honingmannstraat in hartje Heerlen meer op een chique kledingboetiek dan op een traditionele viswinkel. Ook eenmaal binnen springen het strakke design en de luxe uitstraling meteen in het oog. De oogverblindende presentatie van de vele vissoorten in de vitrines doet de rest. Roger (52) en zijn echtgenote Tanja (49), die samen met hun zoons Jeroen (21) en Stan (19) het familiebedrijf runnen, hebben duidelijk niets aan het toeval overgelaten om hun klanten het beste van het beste te bieden. “Wij willen dat de mensen top verzorgd worden met topproducten in een winkel die er top uitziet”, zo vat Roger Bosten de bedrijfsfilosofie in een volzin samen.
Bosten begon zijn loopbaan in de vishandel op zijn negentiende. “Mijn ouders hadden in het centrum van Heerlen een vaste verkoopwagen waar ik toen ben gaan meehelpen.” Later is zijn vrouw Tanja erbij gekomen. “Op gegeven moment merkten wij dat de markt voor gebakken vis wat begon in te zakken. Bovendien hadden wij de ambitie om onze klantenkring uit te breiden, onder meer door ook kant-en-klare maaltijden te gaan aanbieden.”
Zo is het idee ontstaan om een winkel te beginnen. In 2001 is aan de Promenade, een bekende winkelstraat in Heerlen, een viswinkel geopend. Met circa zestien strekkende meter toonbank was die zaak weliswaar behoorlijk groot, maar de huurprijs was aan de hoge kant. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een geschikt kooppand. De belangrijkste vereisten waren een groot voorfront en een aparte zij-ingang voor de leveranciers. Uiteindelijk hebben wij het ideale pand gevonden aan de Honingmannstraat, in een voormalige kledingzaak. In februari 2017, na een verbouwing van negen maanden, zijn wij hierheen verhuisd.”
Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
|
Geen visgeur
Ook de zoons Stan (links) en Jeroen hebben hun draai gevonden in het familiebedrijf.
Als gedreven ondernemer wil Bosten altijd het nieuwste van het nieuwste hebben. Dat geldt niet alleen voor de moderne en strakke inrichting van zijn winkel, maar ook voor de technische installaties. Zo is het achterste gedeelte – waar onder meer een bakoven en een combisteamer staan – voorzien van een groot afzuigplafond, terwijl in het voorste winkelgedeelte via roosters in het plafond continu verse lucht naar binnen wordt gezogen. “Dankzij dit ventilatiesysteem ruik je ook geen vis als je hier binnenkomt.”
Het familiebedrijf heeft zich vooral gespecialiseerd in de wat luxere vissoorten zoals tong, zeeduivel, tonijn en tarbot. “Daarnaast bereiden wij in eigen keuken kant-en-klare maaltijden, soepen, quiches, salades en wokgerechten.” Leveranciers zijn zeevisgroothandel Fix Fisch uit Rijnsburg en Fish Partners uit Spakenburg.
Dankzij dit ventilatiesysteem ruik je geen vis als je binnenkomt
Daarnaast levert Smedes Fine Food uit Bunschoten de nodige bijproducten, zoals visbakmeel, visbakolie, kruiden, marinades en sauzen. “Onze hardlopers zijn vooral vissoorten uit de Noordzee, waaronder sliptongetjes, zeetong, griet, kabeljauw, roodbaars en Hollandse haring. Daarnaast verkopen wij ook veel zalmfilet, gebakken vis en kibbeling.”
Doordat kabeljauw momenteel nogal prijzig is om in te kopen, zie je volgens Bosten dat nogal wat vishandelaren overstappen op goedkopere vissoorten, zoals heek en pollak, om die vervolgens te verwerken tot gebakken vis en kibbeling. “Maar daar doen wij dus niet aan, want wij zweren bij echte kabeljauwfilet, omdat die gewoon het lekkerst is. Bij alles wat we verkopen geldt dat dat altijd het beste van het beste is en uiteraard dagvers bereid.”
Jonge tweeverdieners
De klantenkring van Bosten Seafood komt uit heel Limburg en de Duitse grensstreek.
De grote nadruk op topkwaliteit bij Bosten Seafood is ook de echte visliefhebber niet ontgaan. Uit heel Limburg en de Duitse grensstreek, tot Keulen en Düsseldorf aan toe, weten klanten de op-en-top verzorgde zaak aan de Honingmannstraat te vinden. “Met onze moderne winkel trekken wij vooral jonge tweeverdieners die wat meer te besteden hebben”, vervolgt de Limburgse visverkoper. De meeste van de vaste klanten komen ook niet voor één stukje kabeljauw, maar nemen meteen een visvoorraad voor een hele maand mee. “Wij snijden en verpakken alles precies zoals de klant het wil, bijvoorbeeld in ovenschaaltjes of vacuüm verpakt. Ook geven wij altijd uitleg hoe je een bepaalde vissoort moet bereiden. Als mensen dat dan thuis gaan uitproberen, krijgen wij daar later vaak heel positieve reacties op. Zo zorg je ervoor dat je klanten altijd blijven terugkomen.”
Ver van zee
Hardlopers zijn vooral vissoorten uit de Noordzee.
Hoe is het eigenlijk om in Limburg – ‘zo ver van de zee’ – vis te verkopen? Om deze vraag moet Bosten wat gniffelen. “De afstand tot de zee, in ons geval met name de Noordzee, speelt tegenwoordig helemaal geen rol meer. Sterker nog: in de praktijk kan ik iedere dag tot vijf uur ’s middags vis bestellen, waarna het nog diezelfde nacht bij ons in de koelcel ligt. Overigens kun je onze viswinkel ook moeilijk vergelijken met vishandelaren die zich wél aan zee bevinden, want die hebben vaak een heel andere klandizie. In die kustplaatsen komen namelijk voornamelijk toeristen, terwijl wij het vooral moeten hebben van onze vaste klanten. Dat betekent dat wij extra moeten hameren op kwaliteit om onze goede reputatie hoog te houden.”
Inspiratie opdoen
Zoon Jeroen stelt kant-en-klare vismaaltijden samen.
Over andere vishandelaren gesproken: Roger benadrukt dat hij een uitstekende relatie heeft met collega’s. “Om inspiratie op te doen voor onze eigen winkel, gingen mijn vrouw en ik vóór de coronacrisis in onze vrije tijd zelfs geregeld op bezoek bij viswinkels overal in den lande. Dan informeerden we van tevoren of we even een kijkje mochten nemen in hun keuken.”
Egale korst
Het beslag voor de kibbeling en gebakken vis en kibbeling bereidt Bosten Seafood met het visbakmeel van Smedes Fine Food. “Dat beslag maken we een stuk of zes keer per dag opnieuw zodat dat altijd vers is”, verduidelijkt Roger Bosten. “Het beslag moet niet te dik, maar ook niet te dun zijn, zodat je een mooie, egale korst krijgt. Ook nadat je een koude kibbeling thuis in de oven of airfryer opwarmt, mag het beslag niet loslaten van de vis en moet het knapperig zijn.”
Veruit de meeste collega’s reageren heel positief op zo’n verzoek en staan absoluut open voor het uitwisselen van ideeën. “Je steekt er ook altijd wat van op, bijvoorbeeld op het gebied van presentatie. Zo stallen wij onze visproducten bij voorkeur uit op grote schalen; dat oogt fraaier waardoor je ook beter verkoopt. Ook hebben collega’s ons weleens een recept gegeven voor een salade die wij lekker vonden. Andersom komt het ook voor dat vishandelaren, bijvoorbeeld als ze hier in Zuid-Limburg op vakantie zijn, even een kijkje in onze keuken komen nemen. Zo help je elkaar een beetje.”
Impuls
Het beslag van de kibbeling moet zodanig zijn dat er een mooie, egale korst ontstaat.
Gevraagd naar de gevolgen van de coronacrisis, antwoordt Roger dat zijn viswinkel daarvan eigenlijk alleen maar heeft geprofiteerd: “Weliswaar is door corona de omzet van kantoor- en winkelmedewerkers die hier in de middagpauze een broodje kwamen eten vrijwel weggevallen. Maar daar staat tegenover dat steeds meer mensen zelf thuis vis willen bereiden. Daar hebben wij actief op ingespeeld en dat heeft onze omzet een duidelijke impuls gegeven.”
Dit is een artikel uit Vismagazine 1. Meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan een abonnement en ontvang negen keer per jaar Vismagazine thuis.
|