Krabsalade

30 juli 2012
  • Ingrediënten:
  •  1 bakje noten cress
  •  1 rode grapefruit
  •  het wit van frisee sla
  •  ½ avocado
  •  2 plakjes mango
  •  1 bosje basilicum
  •  1 dl olijf olie
  •  1 liter vis bouillon
  •  ½ rode biet gekookt
  •  200 gr. King krab
  •  zeezout en peper
  •  limoensap en gembersiroop
  • Bereiding:

Kook de krab met pantser zachtjes in 1 liter vis bouillon in ongeveer 4 minuten net gaar.

Haal de krab uit de pan en laat deze rustig afkoelen op kamertemperatuur.

Snij de schil van de grapefruit. Snij tussen de vliesjes mooie partjes uit de grapefruit. Leg deze op een doek zodat ze een beetje kunnen uitlekken.

Was de frisee sla en pluk alleen de mooiste (het gele) en meng vervolgens de sla met noten cress of Rucola sla.

Snij een halve rode biet in mooie dunne plakjes van 2 mm dik. Snij de plakjes vervolgens in dunne julienne reepjes.

Snij van de mango twee dunne plakken van ongeveer ½ cm dik en snij deze weer in gelijke dobbelsteentjes.

Hak de blaadjes van de basilicum fijn en voeg deze bij de olijfolie. Breng ze op smaak met zeezout en roer het goed door elkaar.

Snij de avocado door midden en haal de pit er uit. Snij vervolgens het vruchtvlees in mooie dobbelsteentjes.

Afwerking:

Gebruik een stalen- of PVC- ring van ongeveer 8 cm en plaats deze in het midden van een bord.

Maak de avocado op smaak met zee zout, peper, limoensap en gembersiroop. Gebruik dit als bodem in de ring en stamp dit aan met een lepel of tonic stamper. Doe op de avocado een paar partjes grapefruit en vul de ring verder op met julienne van rode biet. Maak de frisee sla voorzichtig aan met een klein beetje basilicum olie, rode biet julienne, mango dobbelsteentjes en noten cress of Rucola sla. Leg de gemengde salade voorzichtig in de ring en laat de ring er nog even om zitten voor de stevigheid, zodat de rand van het bord ook gedecoreerd kan worden met de producten die ook in de salade verwerkt zijn (zie foto). Haal de krab uit het pantser en snij de helft in mooie plakjes en leg deze netjes op de salade. Gebruik de andere helft van het pantser voor de opmaak van het bord.

Eet smakelijk!

Het recept is afkomstig van Vis & traiteur Jeroen Vijverberg in Naaldwijk.

 

Altijd op de hoogte blijven?