‘Wij kunnen alles met ijs’

3 augustus 2022 Lieneke Schuitemaker

Dat koeling een ‘hot topic’ is, blijkt mede uit het feit dat veel koelspecialisten in april aanwezig waren op Seafood Expo Global in Barcelona. Terug in Nederland gingen we op zoek naar trends en tips. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Stef Bouhuijs van Recom Ice Systems.

Stef Bouhuijs had ooit een koeltechnisch bedrijf in de vissector, B & S Cooltech BV. Sinds 2012 is hij eigenaar van Recom Ice Systems, gespecialiseerd in de engineering, fabricage en distributie van ijsmachines & installaties. “Recom produceert ijs, kan het opslaan, transporteren, wegen, controleren en er betalingsystemen aan koppelen,” legt Bouhuijs uit. “Dat doen we met machines van onze producent in China, of uit eigen productie in Almere.”

Sinds 2012 verkoopt en maakt Recom Ice ijsinstallaties voor verschillende sectoren, maar de vissector speelt altijd een zeer belangrijke rol. Daar bedient Recom industriële visverwerkende bedrijven, kleine en grote visserij schepen, viskwekerijen, winkels in binnen- en buitenland. “Wij kunnen echt alles met ijs. Bijvoorbeeld, op diverse afstanden met ons air-delivery-systeem vol automatisch ijs gedoseerd op diverse productielijnen in tempex dozen vullen met een laagje ijs, daarna de vis en vervolgens opnieuw een laagje ijs.”

Plug en play

“Onze machines gaan de hele wereld over. De machines zijn volledig getest en eenvoudig te installeren. De klant moet door zijn koelinstallateur enkel het systeem laten vacumeren, afvullen met koudemiddel en installeren. Desgewenst staat ons technische team altijd paraat om via Zoom, Teams of Whatsapp technisch te ondersteunen.”

Op de Seafood Expo Global (SEG) stond Recom met een flinke stand in hal 3. Hij is goed te spreken over de eerste deelname in Barcelona. “We stonden er met twee draaiende machines. De bezoekers konden ijs zien, horen, proeven en vasthouden. Dat is altijd een ware beleving.” Recom staat sinds 2007 op de SEG. “We halen er altijd een significant deel van onze omzet vandaan. Het vergt altijd een behoorlijke investering, maar het levert ook op. Niet altijd direct, maar heel vaak komen bedrijven na een paar jaar alsnog naar ons toe naar aanleiding van een gesprek op de beurs.”

Door corona was de beurs wat rustiger dan in voorgaande jaren, aldus Bouhuijs. “Maar er was veel meer potentie. Ze kwamen met een duidelijke focus. We hebben dit jaar zo’n vijftig aanvragen gehad en drie directe verkopen gedaan!” Hij raadt iedereen die dit jaar de kat uit de boom keek dan ook aan om volgend jaar naar Barcelona te gaan. “Het is altijd een interessante beurs. Je krijgt er energie van!”

Dit is het tweede deel van de Rondvraag 'Koelen: geen koud kunstje'. Volgende week volgt deel 3. Lees hier deel 1 terug. De complete rondvraag staat in Vismagazine 5-2022. Nog geen abonnee? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?