Vissers overhandigen brandbrief aan de Koning

7 maart 2023 Redactie Vismagazine

De Nederlandse vissers vrezen voor hun toekomst en doen een beroep op de koning. Maandagochtend 6 maart overhandigde garnalenvisser Evert de Blok aan de Marechaussee een brandbrief voor koning Willem-Alexander.

De brandbrief is opgesteld door Stichting Tot Behoud Visserij Nederland, EMK, Stichting Visserij en Natuur en het platform ‘Ik, de Burger’. Ruim 400 schippers uit Nederland en zo’n 45 Duitse en Belgische vissers die vissen in Nederlandse wateren ondertekenden de brief. Daarnaast steunen tientallen horecazaken, vishandelaren en scheepswerven de actie.

Problemen visserij

De visserij ligt al tijden onder zwaar vuur. Er zijn steeds meer regels waaraan de vissers moeten voldoen, terwijl de gebieden waar ze nog mogen vissen steeds kleiner worden. Onlangs kwam hier het Europese plan om alle Natura 2000-gebieden op zee te sluiten voor de visserij nog eens bij. Van de 120 kotterbedrijven blijven er waarschijnlijk nog maar vijftig over. “Dit betekent het einde voor ruim 60 bedrijven en het naderende einde van overvloedig verse vrij gevangen – en dus niet gekweekte- vis voor de Nederlanders”, schrijven ze in de brandbrief.

Visserijcommissie

Het Europese plan werd onlangs besproken in de Visserijcommissie. De Nederlandse Vissersbond meldt dat verschillende euro-parlementariërs, waaronder Peter van Dalen (CU) en Bert-Jan Ruissen (SGP), zich tegen het plan uitspraken. “Dit plan gaat wat mij betreft in de papierversnipperaar!”, aldus Van Dalen.

Kees Taal, visserij-econoom van de Wageningen Universiteit, vertelt aan de NOS dat de Europese plannen nog niet helemaal vastliggen. “Het hangt er echt van af wat voor beleid het kabinet maakt. Er kan een compromis uitrollen, bijvoorbeeld als er toch weer ruimte komt voor de garnalen-pulsvisserij. Maar als het vissen in Natura 2000-gebieden echt wordt verboden, dan is er heel weinig perspectief.”

Altijd op de hoogte blijven?