Visretourwiel wint uitvindersprijs

1 mei 2012

Het 1&UVisRetourWiel heeft de hoofdprijs op de internationale uitvindersbeurs in Genève gewonnen. Bovendien kreeg het de gouden medaille in de categorie Energie. Daarmee sleepte Nederland de Europese hoofdprijs weg voor vele bekende internationale kennisinstituten, universiteiten en industrieën. Aan de competitie deden 789 deelnemers uit 46 landen mee.

Het 1&UVisRetourWiel is een nieuwe Nederlandse uitvinding die massale vissterfte in elektriciteitscentrales voorkomt. Deze technisch eenvoudige innovatie kan jaarlijks miljarden jonge vissen redden die ongewild het koelcircuit van centrales worden ingezogen. Het gepatenteerde ontwerp van Frides Laméris van 1&UConsult is al in 2011 bekroond met de Clean Tech Prijs voor duurzame innovaties van de Provincie Groningen.

Mr. Badel, voorzitter van de Association of European Inventors: "Dit is een uitvinding waar de wereld beter van wordt. Bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen zouden het visretourwiel moeten toepassen."

Ongeschonden

Ing. Frides Laméris, ontwerper van het visretourwiel: "De huidige centrales zuigen elke seconde enorme hoeveelheden koelwater op uit zee, riviermondingen en andere waterbronnen om condensorwarmte af te voeren. Binnenkort gaat de inhoud van de Waddenzee 2,4 keer per jaar door condensors van energiecentrales. Elke seconde sterven daarin grote hoeveelheden jonge vissen die samen met het water ongewild het koelcircuit worden ingezogen. Naar schatting gaat evenveel vis dood in energiecentrales als we jaarlijks eten. Het visretourwiel brengt de ingezogen visjes ongeschonden terug naar het water van herkomst. Deze duurzame innovatie kan in bijna elke energiecentrale worden ingebouwd tegen een marktprijsverhoging van minder dan 1 promille."

Altijd op de hoogte blijven?