Visgroothandel Adri & Zoon bestaat 40 jaar

7 september 2023 Redactie Vismagazine Adri & Zoon

Adri & Zoon viert dit jaar het veertig jarig jubileum. De visgroothandel begon als mosselhandel en groeide in veertig jaar uit naar een wereldspeler in vis, schaal- en schelpdieren. “Ik ben trots op wat wij als familiebedrijf hebben gerealiseerd”, aldus eigenaar Adri Bruijnooge.

In 1983 begon Adri Sr. als mosselhandelaar. Een aantal jaar later nam zoon Adri samen met zijn vrouw Inge Bruijnooge het bedrijf over. Nu, anno 2023, is de mosselhandel uitgegroeid tot een visbedrijf van formaat, met 180 medewerkers in dienst. Het bedrijf exporteert naar meer dan 20 landen en is een van de grootste werkgevers van Zeeland.

Meerdere locaties

Naast het hoofdkantoor in het Zeeuwse Yerseke, is er een vestiging in IJsland en in Frankrijk. De locatie in IJsland staat 52 weken per jaar garant voor de aanvoer van witvis, zoals kabeljauw en roodbaars. De site in het Franse Boulogne Sur Mer is gericht op de verkoop van vis en met name op schaal- en schelpdieren.

Voorliefde van schaal- en schelpdieren

Zalm en kabeljauw zijn de belangrijkste producten van Adri & Zoon, maar de voorliefde gaat echter uit naar schaaldieren: met name de mosselen waar het allemaal mee begon. Tegenwoordig komen daar tal van andere schaal- en schelpdieren bij: van oesters tot alikruiken en van Oosterschelde-kreeft tot kokkels. “Onze kinderen hebben de liefde voor schelpdieren overgenomen”, vertelt Inge Bruijnooge.

Trends in vis

“Wij krijgen steeds meer vraag naar geportioneerde vis”, zegt oprichter Adri Bruijnooge. “Met name omdat het fileren van vis een tijdrovend en precies klusje is. In de horeca is daar nauwelijks tijd voor. Ook zien wij kansen in de diepvriesvis. Natuurlijk springen wij daarop in.” Adri is en blijft en hardwerkende ondernemer. Hij sluit af met: “Ik ben trots op wat wij als familiebedrijf hebben gerealiseerd. De komende 40 jaar zal in het teken staan van duurzaamheid, want met onze zeeën en vissen moeten wij beter omspringen. Zo kunnen ook toekomstige generaties van vis en schaal- en schelpdieren blijven genieten.”

Boek ‘Fruits de Mer Spectaculair’

Ter ere van het jubileum is onder de bezielende leiding van Inge Buijnooge is een speciaal boek samengesteld over schaal- en schelpdieren, ‘Fruits de Mer Spectaculair’. De liefde voor dit zeebanket staat in ons land in schril contrast met bijvoorbeeld Frankrijk. Het 500 pagina's tellende boek vertelt alles over de zeevruchten die Adri & Zoon ook verhandelt.

Altijd op de hoogte blijven?