Vis in eerste helft van dit jaar bijna 20 procent duurder

14 augustus 2023 Ron Duijkers Bert Jansen

De prijs die consumenten betalen voor vis is in de eerste helft van dit jaar 18,1 procent gestegen. Binnen het mandje van voedingsmiddelen dat het CBS maandelijks volgt om de inflatie vast te stellen, behoort vis hiermee tot de topstijgers. Alleen brood en granen, melk, kaas en eieren, oliën en vetten groeiden dit jaar harder in prijs.

Vis is duidelijk een van de medeaanjagers van de inflatie: de inflatie bedroeg in de eerste helft van dit jaar gemiddeld 6,1 procent. Dit steekt schril af tegen de 18,1 procent die vis in deze periode gemiddeld duurder werd (in vergelijking met dezelfde periode in 2022). In mei dit jaar bereikte de visprijs het hoogste niveau ooit. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie economie.

Uitschieters: gerookte, gedroogde en gezouten vis

Binnen het visassortiment dat het CBS maandelijks op prijsontwikkeling controleert, is gerookte, gedroogde en gezouten vis in de eerste helft van dit jaar het meest in prijs gestegen. Vergeleken met de eerste zes maanden van vorig jaar steeg de prijs van deze visproducten gemiddeld met liefst 21,6 procent. Daarna volgden bereidingen en conserven van vis (+18,5 procent), verse of gekoelde vis (+17,2 procent) en verse schaal- en schelpdieren (+13,7 procent).

In de eerste helft van dit jaar stegen de visprijzen voor consumenten het hardst in februari. Vergeleken met februari vorig jaar werd vis toen gemiddeld 22,0 procent duurder. De laagste prijsgroei werd in die periode in juni bereikt toen vis ‘maar’ 13,2 procent duurder werd. In dat verband moet wel rekening gehouden met het feit dat in juni vorig jaar de visprijs voor het eerst dat halfjaar een double-digit groei aantikte (+10,3 procent).

Recordprijs vis in mei dit jaar 

Uit de meest recent door het CBS gepubliceerde reeks consumentenprijzen blijkt dat in mei dit jaar de visprijs op recordniveau belandde. Vergeleken met de start van de reeks in 1996 was vis in mei dit jaar liefst 154,3 procent duurder dan in mei 1996. In de eerste helft van dit jaar bedroeg de prijsgroei van vis vergeleken met de visprijzen in dezelfde periode in 1996 maar liefst 146,0 procent. Veel meer dan de totale inflatie (+82,2 procent) en de ontwikkeling van de prijzen van voedingsmiddelen in deze periode (+80.8 procent).

Voedingsmiddelen ruim 16 procent duurder 

Het totale pakket aan voedingsmiddelen werd in de eerste zes maanden van dit jaar 16,4 procent duurder dan in dezelfde periode vorig jaar. Naast vis (+18,1 procent) scoorden ook melk, kaas en eieren (+24,1 procent), oliën en vetten (+21,6 procent), brood en granen (+18,7 procent) en suiker, zoetwaren en ijs (+16,9 procent) in deze periode een bovengemiddelde prijsgroei. Duidelijk onder gemiddeld stegen de prijzen van groenten (+15,4 procent), vlees (+12,7 procent) en fruit (+8,5 procent).

Vanaf juli lagere prijsgroei vis

Uit zeer onlangs gepubliceerde inflatiecijfers blijkt de inflatie in juli dit jaar uit te komen op 4,6 procent. De groei van de visprijzen was in juli de laagste van dit jaar en kwam uit op +11,2 procent. De prijzen van voedingsmiddelen stegen in juli met 11,7 procent.

 

Altijd op de hoogte blijven?