Vis in de media | week 47-2023

1 december 2023 Redactie Vismagazine John Cameron via Unsplash
Makreel als ruilmiddel in de gevangenis, visafslag Bunschoten-Spakenburg viert honderdjarig bestaan met een film en inktvis biedt kansen voor visserij. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Visserij

De Surinaamse is druk bezig om illegale visserij tegen te gaan. Op dit moment derft Suriname jaarlijks 40 miljoen dollar door illegale vispraktijken op zee. Volgens Dagblad Suriname ongeveer evenveel als het land verdient aan visexport. 

Scheepswrakken zijn geliefd bij vissen: uit nieuw onderzoek blijkt dat er in een straal van 50 meter rond de scheepswrakken 340 procent meer leven te vinden is dan op locaties die actief worden gebruikt voor bodemvisserij. Dit komt met name omdat vissers met sleepnetten deze locaties liever vermijden, aldus Mondiaal Nieuws.

De visafslag in Bunschoten-Spakenburg bestaat honderd jaar. In het kader hiervan is een film gemaakt over het reilen en zeilen van deze visafslag toen die nog in gebruik was. De Bunschoter doet verslag van de première.

Producten

Hoe kan de aarde in 2050 voldoende proteïne produceren om 10,5 miljard mensen te voeden? Het Nederlands-Zwitsers bedrijf Alver denkt, samen met de Universiteit Wageningen, een oplossing gevonden te hebben in de Chlorella micro-alg, aldus Change Inc.

Door het opwarmen van het water zwemmen er steeds meer inktvissen in de Noordzee. Biedt dit kansen voor de visserij? De beestjes zijn al razend populair bij Engelse vissers, kopt het Dagblad van het Noorden.

Iona Mulder studeerde geschiedenis en rechten, maar wilde op een andere manier bijdragen aan mensenrechten. Ze verkoopt nu met The Good Spice duurzaam verbouwde specerijen met een eerlijke prijs voor de boer. Zij vertelt Foodbusiness hoe haar aanpak werkt.

Ander nieuws

Makreel blijkt een populair ruilmiddel in de Amerikaanse gevangenis. Business Insider besteedt aandacht aan Sam Bankman-Fried, de voormalige cryptomiljardair die is veroordeeld voor fraude. Hij gebruikt makreel als betaalmiddel om zijn haren te laten knippen.

Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Volgens het onderzoeksinstituut krijgen mensen via voedsel ruim drie keer zoveel binnen als via drinkwater.

De populariteit van vleesvervangers blijkt te stagneren. Toch scoren de vleesvervangers in vergelijking met vlees minder slecht, zegt Ruud Conijn van NielsenIQ tijdens de Free From Food Expo in RAI Amsterdam. Food+Agribusiness doet verslag. 

Altijd op de hoogte blijven?