Vis in de media | Week 19-2023

12 mei 2023 Charlotte Kwakkelstein Pixabay

Protestactie Europese vissers, Paul Einerhand over de liefde voor de vissector, controles FAVV bij Vismijn Oostende en Joris Bijdendijk over zalm. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Visserij

Afgelopen dinsdag lieten Europese vissers hun scheepshoorns horen uit protest tegen het plan om bodemberoerende visserij in beschermende gebieden te verbieden, meldt het Reformatorisch Dagblad. Vissers uit Nederland en België geven daarmee gehoor aan de oproep van de Europese koepelorganisatie voor de visserij EBFA.

Ondanks de zware economische tijden voor vissers, laat de familie Lokker uit Goedereede zich niet uit het veld slaan. “Het wordt er niet makkelijker op”, laat visser Arend Jan weten aan De Ondernemer. “Maar bij welk beroep is dat wel?” De broers zijn ervan overtuigd dat het beroep van een visser zal overleven.

“De drie noordelijke Producenten Organisaties in de visserijsector bundelen hun krachten. PO Wieringen, PO Texel en PO West brengen hun activiteiten onder in de Coöperatieve Productenorganisatie en Beheersgroep Noordelijke Visserij Alliantie U.A. (NVA)”, aldus de Texelse Courant

Vis

Sterrenkok Joris Bijdendijk beantwoordt in het Parool vragen over gevangen, gekweekte, vette en verse zalmen. Wilde zalm vindt Joris fantastisch maar een nadeel is dat de meeste vanuit te diepvries worden verkocht. Volgens Joris beïnvloedt dit de smaak. 

Deze week was Paul Einerhand aan het woord in de rubriek ‘Zo Zijn Wij?’ van het AD. Tijdens zijn opleiding loopt Paul stage bij de visafslag op Scheveningen. “Ik ben geraakt door deze primaire sector, die zorgt voor onze voedselvoorziening”, zegt Paul.

Visafslag

“Op vrijdag 28 april voerde het FAVV-inspecties uit in en rond de Vismijn van Oostende”, laat FAVV weten. “In totaal werden 17 bedrijven gecontroleerd en werden 8 controles uitgevoerd op voertuigen. Bij 3 controles werden ernstige inbreuken vastgesteld, 6 operatoren kregen na de controle een waarschuwing.”

Ander nieuws

Een recordaantal van 325 dammen zijn in 2022 uit rivieren in Europa gehaald. Dat is een stijging van 36 procent vergeleken met 2021. Dit blijkt uit een nieuw voorgangsrapport van Dam Removal Europe. “Het mooie van dam removal is dat je vrijwel direct resultaat ziet”, zegt Merijn Hougee, betrokken bij de Europese zoetwaterprojecten van WFF-NL, tegen Nature Today.

FAO publiceerde onlangs een rapport met de conclusie dat voedselprijzen in de wereld voor het eerst sinds een jaar zijn gestegen. In het FD een analyse van het rapport. "Weliswaar lieten de prijzen voor granen, zuivel en plantaardige olie wereldwijd een daling zien, maar die voor vooral suiker en verder vlees en rijst stegen harder."

Een groep van internationale onderzoekers onder leiding van Hannah van Zanten (Wageningen Univesity & Research) schetst in vier scenario’s de mogelijkheden binnen de EU en het Verenigd Koninkrijk voor het bereiken van een circulair systeem, meldt Melkvee. Het langdurig onderzoek resulteerde in opvallende conclusies.

Altijd op de hoogte blijven?