Vis direct van afslag naar restaurant

11 juni 2012

Catch Drive is een initiatief om verse vis zonder tussenhandel direct vanaf de boot aan restaurants te leveren. De prijs wordt bepaald zonder de groothandel, waardoor de visser én het restaurant profijt hebben. Dat meldt de website Alletoprestaurants.nl.

Catch Drive wil een bemiddelingsplatform zijn tussen het schip en het restaurant. Al enige tijd liep initiatiefnemer Stefan Tijsen met het idee de visser en restaurants te laten samenwerken. Hij constateert dat er veel geld in de tussenhandel verdwijnt, waar de visser geen profijt van heeft, omdat de prijzen voor de visser gelijk blijven. Tegelijkertijd ziet hij dat de restauranthouder er juist teveel voor betaalt. Zijn idee is dan ook om de tussenhandelaar te vervangen door het restaurant.

Zeven schepen maken gebruik van een satellietverbinding. Via een elektronisch logboek kan het restaurant zien hoeveel en welke vis boven water is gehaald en wat de prijs is. De bestelling wordt doorgestuurd naar het schip, waarna de visser het bestelde afweegt en sorteert. Als het schip op vrijdagochtend binnenkomt om te lossen, wordt de onbewerkte vis direct aan wal gebracht en in de visveiling van Urk verpakt, nagewogen en met ijs bedekt om vervolgens in koelwagens naar de restaurants te worden gereden.

Catch Drive start met vijftien restaurants in de maand juni. De restaurants komen om logistieke redenen op dit moment nog grotendeels uit de regio Amsterdam.

Altijd op de hoogte blijven?