Zalm en Van Gaal ontvangen eerste Oosterscheldekreeft

26 maart 2015

In Zierikzee het Oosterscheldekreeft seizoen officieel geopend. De eerste kreeften werden afgelopen donderdag, 26 maart, in ontvangst genomen door Annemarie van Gaal (uitgever, ondernemer en televisiepersoonlijkheid) en oud politicus Gerrit Zalm, voorzitter raad van bestuur ABN AMRO.

Pink Ribbon

De eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen werd binnengehaald door de kreeftenvisser Gerrie van den Hoek met zijn vissersboot MS3. De kreeftenkorven werden gelicht door de verschillende hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de ambassadeurs van België, Nederland en Spanje. De eerste Oosterscheldekreeft werd vervolgens omstreeks 13.30 uur op het achterdek van de gastenboot De Frisia door Luit Ezinga (voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft) overhandigd aan Annemarie van Gaal. Deze kreeft werd later op vismijn van Colijnsplaat geveild voor het goede doel van dit jaar, namelijk Pink Ribbon.

De tweede gevangen Oosterscheldekreeft werd door Gerrit Zalm aan chef-kok Martin Knippenburg van Strandrestaurant Our Seaside uit Renesse overhandigd om in de kombuis te bereiden.

Vangstseizoen

Het vangstseizoen van de Oosterscheldekreeft loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in maart tot en met 15 juli. Afhankelijk van de aangelegde voorraden is de kreeft ook na 15 juli nog verkrijgbaar. De Zeeuwse kreeftenvissers verwachten dat de aanvoer dit jaar in het begin van het seizoen goed zal zijn door de zachte winter en de relatief hoge temperaturen in het vroege voorjaar.

DNA-structuur

Sinds een aantal jaren komen de kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer. Dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Circa twintig kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. De Oosterscheldekreeft leeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak.

Kring van de Oosterscheldekreeft

Een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland besloot een aantal jaren geleden hun expertise en ervaring te bundelen in de Kring van de Oosterscheldekreeft (www.oosterscheldekreeft.nl). Onlangs sloten zich drie nieuwe restaurants aan:  Het Binnenhof uit Goes, Bistro de Kluiver uit Breskens en De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt uit Geersdijk. Daarmee zijn er nu in totaal twaalf deelnemers. Deze restaurants bieden een speciaal driegangen kreeftenmenu aan voor een vaste prijs van € 59,50, passend bij de keuken die zij voeren.

Kreeftenwijn 2015

De kreeftenwijn dit jaar is afkomstig van wijnhuis Domaine Gayda. Domaine Gayda gelegen in het dorpje Brugairolles, op 25 km ten Zuidwesten van de Carcassonne. De Engelsman Tim Ford, de Zuidafrikanen Anthony Record en Marc Kent (eigenaar van top wijnbedrijf Boekenhoutskloof uit Zuid-Afrika) en de jonge Franse wijnmaker Vincent Chansault zijn samen eigenaar van dit wijnhuis.

Altijd op de hoogte blijven?