Urk maakt kennis met visproducten uit Pacific Northwest in VS

16 november 2023 Redactie Vismagazine Pacific Northwest Seafood
Op 14 november organiseerde Pacific Northwest Seafood – in samenwerking met de buitenlandse landbouwdienst van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en de Visfederatie – een promotie-evenement voor de lokale visverwerkende industrie op Urk. Het evenement werd bijgewoond door ruim twintig lokale inkopers van visproducten.

De Amerikaanse landbouwattaché in Nederland Laura Geller opende het evenement. Daarna sprak Mike Turenhout, directeur van de Visfederatie, over de veranderingen op de Europese markt voor visserijproducten en de groeiende afhankelijkheid van import. De zelfvoorziening in de EU daalde van 46 procent in 2014 naar 33 procent vorig jaar. Ook de Nederlandse visverwerkende industrie is steeds meer afhankelijk van import. De lokale aanvoer van Noordzeevis is de afgelopen jaren met 30 procent afgenomen. Turenhout wees in dit verband onder meer naar het het EU-verbod op pulsvisserij, de Brexit, de bouw van offshore windmolenparken in de Noordzee, de hoge brandstofprijzen en de sareringsregeling voor de kottervisserij.

Mike Turenhout op Urk Mike Turenhout (Visfederatie) sprak over het Autonome Tarief Quotum dat op 1 januari 2024 ingaat (© Pacific Northwest Seafood)

Nieuw tariefquotum

Daarnaast belichtte Turenhout de onderhandelingen over het Autonome Tariefquotum (ATQ) van de EU die momenteel in Brussel plaatsvinden. Met een ATQ kan een bepaalde hoeveelheid van een vissoort tegen een verlaagd tarief in de EU worden geïmporteerd. Deze quota helpen het aanbod van grondstoffen voor de verwerkende industrie in de EU te vergroten op momenten dat het aanbod in de EU-lidstaten niet voldoende is om aan de vraag te voldoen. De nieuwe ATQ gaat in op 1 januari 2024 en sluit vis uit Rusland en Wit-Rusland uit.

Innovatieve praktijken

Pacific Northwest Seafood is een samenwerking van het Oregon Department of Agriculture en de Western United States Agricultural Trade Association (WUSATA). Namens het Oregon Department of Agriculture ging Erick Garman in op de geschiedenis van de Pacific Northwest, een regio die Oregon, Washington en het noordelijke deel van Californië omvat. Hij sprak verder over de innovatieve en duurzamere praktijken die de levensvatbaarheid van de lokale visserij voor toekomstige generaties helpen garanderen. Mike Berthet sprak namens Pacific Northwest Seafood over de verschillende vissoorten en formaten die verkrijgbaar zijn in deze (grote) Amerikaanse regio.

Pacific Northwest Seafood werkt samen met de landbouw afdeling (USDA) van de Amerikaanse Ambassade in Den Haag om minder bekende vissoorten op de Nederlandse markt te brengen. De Pacific Northwest-regio herbergt enkele van de best beheerde visserijtakken ter wereld en de visserij is sinds 2014 gecertificeerd door Marine Stewardship Council (MSC).

Rijk aanbod

Dankzij de samenwerking op het gebied van milieubeheer tussen commerciële en recreatieve visserij, inheemse stammen, wetenschappers, milieugroeperingen en regelgevende instanties (waaronder MSC) beschikt de Stille Oceaan over een rijk aanbod aan 's werelds meest ecologisch verantwoorde en duurzame visproducten. Soorten die in het kustgebied worden geoogst zijn onder meer de Pacific Sablefish (black cod), Pacific Dover Sole (tong), Pacific Rockfish (roodbaars), Pacific Hake (heek) en Coldwater Shrimp (koudwatergarnalen).

Tijdens de lunch die het evenement afsloot konden de deelnemers kennis maken met de vijf bovengenoemde vissoorten. De lunch benadrukte de uitstekende smaak, textuur en veelzijdigheid van de soorten vis. Vanwege het succes van de bijeenkomst zal Pacific Northwest Seafood nauw blijven samenwerken met de Visfederatie aan de ontwikkeling van toekomstige vervolgactiviteiten. Pacific Sablefish Tijdens de lunch maakten de deelnemers onder meer kennis met de Pacific Sablefish (© Pacific Northwest Seafood)  

Altijd op de hoogte blijven?