Studenten maken visknakworst

12 juni 2012

Studenten van de opleiding ‘Food & Business’ van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) hebben visknakworstjes ontwikkeld. Dat meldt De Gelderlander. Met de ‘Visknak’ wonnen ze de Voedingscentrum Bachelor’s Award 2012. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan studenten die in de eerste drie jaar van hun studie zitten. Eisen: een gezond en duurzaam product dat de consumptie van groenten, fruit, vezels of vis bevordert.

"Vis vonden we de grootste uitdaging”, vertelt derdejaars Daniëlle Huppertz. “Brood met meer vezels heb je zo bedacht, of salades met meer groenten. Maar vis eten veel mensen niet zo snel, of ze lusten het niet.”

Vis dus. Maar knakworstjes? “Het is een makkelijk product, bovendien in trek bij kinderen. En als ze het al vroeg leren eten, houden ze dat later misschien vast.” En dus ging Daniëlle samen met vier klasgenoten de HAN-keuken in.

Baarssen

Via vishandel Baarssen in Nijmegen besloten ze over de vissoorten: heek en zalm. Daniëlle: “Heek zit in kibbeling, dat vinden veel kinderen lekker. 30 procent zalm erbij voor de smaak en omdat het gezond is met omega 3-vetzuren.

Basisschool Palet in Boxmeer mocht het worstje uitproberen. Groep 5 tot en met 8 mocht zich uitspreken over verschillende kruidenmengsels. Rooksmaak met kruiden was het meest geliefd.

Het worstje zit niet in de allergezondste categorie van het Voedingscentrum, maar is wel een stuk gezonder dan het gewone Unox-worstje: 40 procent minder calorieën, 65 procent minder vet, 83 procent minder verzadigd vet, twee keer zoveel voedingsvezel en 58 procent minder natrium. Aan duurzaamheid werd ook gedacht. Zowel de heek als de zalm hebben het MSC-keurmerk en zijn duurzaam gevangen.

Altijd op de hoogte blijven?