Radioprogramma in het teken van verbod visserij Voordelta

8 januari 2024 Wikimedia

Het NPO1 radioprogramma 5 dagen staat vanaf vandaag, 8 januari, vijf dagen in het teken van de visserij. Vertegenwoordigers van zowel natuurorganisaties als de visserij vertellen over de effecten van een mogelijk verbod op de visserij in de Voordelta.

Er bestaan plannen om de Voordelta te sluiten voor de bodemvisserij. Hiermee wil de overheid de aanleg van Tweede Maasvlakte, een uitbreidingsproject van de Rotterdamse haven, compenseren. De eventuele sluiting van dit gebied betekent dat de visserij wederom een groot deel van hun visgronden moeten inleveren. Op 8 februari debatteert de Tweede Kamer over deze kwestie en daarna moet demissionair minister Van der Wal van Natuur en Stikstof een beslissing nemen.

Visserij in de Voordelta

In de aanloop naar dit debat strijkt het NPO1 radioprogramma 5 dagen van NTR/PowNed neer in Zeeland en op de Zuid Hollandse eilanden. Presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi spreken met verschillende gasten over de visserij in dit gebied en de mogelijke gevolgen van een sluiting. Het programma ziet er als volgt uit:

  • Maandag 8 januari ontvangen ze Evert de Blok, eigenaar van een garnalenpellerij in Stellendam. Een sluiting van de Voordelta zou desastreus zijn voor zijn in 2023 opgerichte bedrijf.
  • Dinsdag 9 januari komt Anneklaar Wijnants van Natuurmonumenten aan bod. Zij vertelt waarom vijftien NGO’s een handhavingsverzoek hebben ingediend.
  • Woensdag 10 januari deelt Ramon van de Gruiter van De Zeeuwse Mossel BV in Bruinisse het verhaal over de ensisvisserij. Zij halen meer dan de helft van hun totale vangst uit de Voordelta.
  • Donderdag 11 januari vertelt Johan van Nieuwenhuijzen, directeur van de visafslag in Stellendam en Scheveningen, over de gevolgen van een visverbod voor de hele industrie rond de garnalenvisserij.
  • En tot slot, vrijdag 12 januari, spreken de presentatoren met Mark Wesselink over zijn rol als bemiddelaar tussen de verschillende partijen in de natuurcompensatie van de Tweede Maasvlakte.

Radioprogramma 5 Dagen 

Het radioprogramma 5 Dagen zoekt wekelijks naar persoonlijke verhalen bij het nieuws. Dit gebeurt in een gele NPO Radio 1-bus, die elke week in een andere gemeente staat. 5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal is elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur te volgen op NPO Radio 1.

Altijd op de hoogte blijven?