Pootaal uitgezet bij Kampen

14 mei 2012

Op zaterdag 12 mei zijn bij Grafhorst (gemeente Kampen) 32.000 jonge palingen (pootaal) uitgezet in het Ganzediep en De Goot. Dit gebeurde op initiatief van peurvereniging KIJG, in samenwerking met De Stadserven Kampereiland e.o. en de Stichting Dupan. Met deze uitzet van jonge palingen wordt bijgedragen aan het herstel van de palingstand in Nederland.

De peurvereniging zorgde voor 15.000 jonge palingen. De Stadserven Kampereiland e.o. voegde daar 1.000 palinkjes aan toe. De Stichting Dupan heeft het totaal verdubbeld tot 32.000 stuks. Die hoeveelheid is vele malen groter dan er door de veertig actieve leden van de peurvereniging op jaarbasis wordt gevangen.

De paling heeft vanuit het Ganzediep en De Goot de mogelijkheid naar het IJsselmeer te zwemmen en van daaruit, nadat ze volwassen zijn geworden, naar zee te gaan. Aangenomen wordt dat pootaal, omdat deze groter en sterker is, beter in staat is te overleven in de natuur dan de allerkleinste palingsoort die glasaal wordt genoemd.

Met goedkeuring van de Tweede Kamer en het ministerie van EL&I voert Dupan een tweetal regionale pilots van het "Paling Over De Dijk"-programma uit, in samenwerking met de regionale waterschappen en afdelingen van Sportvisserij Nederland.

Altijd op de hoogte blijven?