Palingstroper betrapt bij leeghalen fuiken

3 juli 2023 Redactie Vismagazine paling

De politie Hoorn en het visstroperijteam van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben donderdag 29 juni in Enkhuizen een visstroper op heterdaad betrapt bij het leeghalen van fuiken. De politie vermoedt dat de verdachte zich op grote schaal bezighoudt met illegale visserij op paling.

Het onderzoek startte nadat de politie meldingen kreeg van een beroepsvissers dat zijn fuiken waren leeggehaald door een derde. Door onder andere camera’s te plaatsen was de politie in staat om de verdachte op te sporen en op heterdaad te betrappen bij het leeghalen van de fuiken.

Huiszoeking

De verdachte is een 35-jarige inwoner van Enkhuizen. Bij de huiszoeking in zijn woning trof de politie grote hoeveelheden fuiken en zowel levende als ingevroren paling aan. Hierbij bleek ook dat de paling is verstorven door het toedienen van zout, wat al jaren niet meer mag. Al het materiaal en de paling is in beslag genomen.

Lopend onderzoek

De politie verdenkt de verdachte van het plegen van verschillende misdrijven met betrekking tot de Wet natuurbescherming en de Visserijwet, alsmede vermogensdelicten. Het onderzoek naar de herkomst van de gevonden paling loopt nog. Zodra dit is afgerondt wordt er een procesverbaal opgemaakt en gaat de zaak naar het Openbaar Ministerie.

Bron: Politie Hoorn

Altijd op de hoogte blijven?